Volledig scherm
Winkeliers moeten soms dagen wachten voor een pinbetaling wordt bijgeschreven. Aan die wachttijd komt in mei 2019 een eind. © ANP

Pinbetaling straks direct bijgeschreven op rekening

Geld binnen vijf seconden op je rekening. Vanaf mei 2019 is dat realiteit, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Nu moet de ontvanger vaak een dag of een weekend wachten voor het geld op de rekening wordt bijgeschreven.

Heb jij op vrijdagavond dat etentje met je vrienden afgerekend, dan mag je hopen dat er nog wat saldo op je rekening staat. Want zelfs als iedereen het geld direct naar je overmaakt, zal het tot maandag duren voor het geld er bij jou bijstaat. Ook het geld voor die tv waar je vrijdag of zaterdag mee de winkel uitloopt, ziet de winkelier pas maandag op zijn rekening staan.

Het voedt het wantrouwen tegen banken, want het geld wordt wel direct van je rekening afgeschreven. Wat doen die banken er eigenlijk mee in de tussentijd? En hoe kan het dat in deze 24-uurseconomie een betaling niet direct wordt bijgeschreven?

Op de plank

De oorzaak ligt bij de Europese Centrale Bank, die alle betalingen verwerkt. Die bank is na drie uur ’s middags, in het weekend en op feestdagen gesloten. Dat betekent dat betalingen zolang op de plank blijven liggen.

Banken werken nu hard aan een nieuw systeem dat ervoor zorgt dat elke betaling binnen vijf seconden op de rekening van de begunstigde staat, ook 's avonds en in het weekend. ,,Volgend jaar gaan we uitgebreid testen en vanaf 2019 wordt het geleidelijk ingevoerd. In mei 2019 moet het voor iedereen beschikbaar zijn’’, zegt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland.

Quote

Volgend jaar gaan we uitgebreid testen en vanaf 2019 wordt het geleide­lijk ingevoerd. In mei 2019 moet het voor iedereen beschik­baar zijn

Woordvoerder van Betaalvereniging Nederland