Volledig scherm
© Thinkstock

Plan homowijk Gay Village blijkt grap van Roze Maandag

De plannen voor de bouw van de omheinde homowijk Gay Village in de buurt van Tilburg bestaan niet, het blijkt een grap te zijn van de Stichting Roze Maandag. De hoax was bedoeld om 'een statement te maken tegen de intolerantie' naar andersgeaarden in Nederland. Roze Maandag is blij met alle negatieve reacties op het 'plan', en zegt meer dan 4 miljoen mensen te hebben bereikt. 'Positief', aldus de stichting tijdens een ingelaste persconferentie.

Quote

GayVillage is niet echt, maar de intoleran­tie tegen de gay gemeen­schap is dat wel degelijk

Stichting Roze Maandag

Gay Village zou homo's, biseksuelen en transgenders een veilige plek om te wonen moeten bieden. Het plan zou een reactie zijn op het toenemende geweld en gepest, was de lezing van projectontwikkelaar Blauwhoed die door Roze Maandag bij de grap werd betrokken. De ontwikkelaar zou zich hebben gebaseerd op CBS-onderzoek van vorig.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 22 procent van de homoseksuele mannen zich soms onveilig voelt in hun woonwijk. Toch stonden homoseksuelen zelf niet te springen om een plekje in Gay Village te reserveren, zo bleek uit de reacties.

'De verkeerde kant op'
Ook COC Nederland kon zich niet vinden in het plan, en zag geen oplossing voor de veiligheidsproblemen waarover Blauwhoed sprak. 'Dit is niet de kant die we op moeten. Lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders moeten zich in elke stad, elke wijk en elke straat veilig voelen, niet slechts in een aparte wijk met een hek erom', zei COC-voorzitter Tanja Ineke.

Ineke kreeg bijval van jongerenorganisatie Dwars, van GroenLinks. 'Investeren in preventie en opsporing van geweld tegen homo's is een veel betere oplossing dan het creëren van een homogetto', was de reactie van voorzitter Hugo van Halder. 'Het lijkt ons een leuker idee om een wijk voor homofoben op te richten, om ze het genot van een heteroseksuele samenleving te bieden.'

Ook op Twitter werd het plan afgebrand. Roze Maandag had niet verwacht dat Gay Village de gemoederen zo zou beroeren. De stichting besloot, zo schrijft Omroep Brabant, daarom vanavond al 'uit de kast' te komen. 'We kregen een hoop negatieve reacties en daar hoopten we ook op. We hadden expres een klein groepje ingelicht', aldus een woordvoerster.