Volledig scherm
© .

Ploumen zet Coolcat, Wibra en Prénatal op zwarte lijst

Minister Ploumen zet de Nederlandse kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénatal publiekelijk te kijk. Zij laten nog altijd kleding produceren in fabrieken in Bangladesh, waar het personeel wordt uitgebuit en de omstandigheden verre van veilig zijn. Volgens Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking) willen de drie bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen voor de arbeiders die hun kleding maken.

Volledig scherm
Minister Lilianne Ploumen. © anp
Volledig scherm
© afp

Ondanks herhaalde oproepen weigeren Coolcat, Wibra en Prénatal bindende akkoorden te tekenen, waarin ze beloven de textielarbeiders rechtvaardige salarissen te betalen. Ploumen vindt dat er een eind moet komen aan de uitbuiting. 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen.'

'Maken van winst mag geen excuus zijn'
Volgens Ploumen kan het maken van winst voor de kledinggiganten nooit een excuus zijn om geen verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeiders die hun kleren in elkaar zetten. 'Bedrijven als Zeeman, H&M, C&A, HEMA en V&D doen wél hun best. En de kleding is bij hen niet duurder. Het kan dus wel.'

De drie 'foute' kledingbedrijven waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Conferentie in Berlijn
Ploumen bezoekt vandaag in Berlijn een conferentie over fatsoenlijk loon waar vakbonden, overheden en bedrijven afspraken maken over het betalen van een minimumloon. Voor Bangladesh is net afgesproken dat het salaris van 28 euro naar 50 euro per maand zal stijgen om de meest noodzakelijke levensbehoeften te kunnen betalen.

Aanleiding voor het verdrag is de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 textielarbeiders om het leven kwamen. Niet alleen prijsdumpers, maar ook gewilde kwaliteitsmerken lieten daar voorheen hun kleding maken.