Volledig scherm
Australische agenten komen uit het huis van de vermoedelijke bedenker van de bitcoin © REUTERS

Politie doorzoekt huis van vermeende Bitcoin-bedenker

De politie van Sydney heeft woensdagochtend een inval gedaan in het huis waar volgens kenners de bedenker van de Bitcoin woont. De Australische federale politie stelt dat de inval te maken heeft met een onderzoek naar belastingfraude en niet met virtuele valuta.

Belangrijkste vituele munt
Bitcoin is de eerste en verreweg de belangrijkste virtuele munteenheid. De bitcoin kwam in 2009 voor het eerst in omloop, maar heeft vooral het afgelopen half jaar fors aan populariteit en waarde gewonnen. De totale waarde van alle bitcoins wordt geschat op miljarden. De munt ligt op dit moment hevig onder vuur door digitale overvallen op twee bitcoinbanken. Alle huidige digitale munteenheden zijn gebaseerd op de bitcoin.

Agenten van de federale dienst en belastingexperts wandelden woensdagochtend met grote zwarte rolkoffers uit het huis van een Australische zakenman. De agenten weigerden antwoord te geven wat ze precies deden in het huis in de buitenwijk van Sydney.

Volgens websites Wired en Gizmodo, die veel schrijven over internetgerelateerd nieuws, is de Australische zakenman hoogstwaarschijnlijk de bedenker van de bitcoin. Volgens Wired gaat het waarschijnlijk om de in Sydney woonachtige Craig Steven Wright. Waarom de belastingdienst Wright uitgerekend nu op de korrel neemt, is onduidelijk. Het virtuele geld is in 2009 op de markt gekomen, maar het is altijd onduidelijk gebleven wie het brein achter de bitcoin is.

Internetvaluta
In maart 2014 jaar schreef het weekblad Newsweek dat de Amerikaan
Dorian Prentice Satoshi Nakamoto de bedenker van het internetvaluta is. Maar Nakamoto, die volgens het artikel in relatieve afzondering leeft, ontkent maar iets met de bitcoin te maken te hebben.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Uitzendbureau schrapt termen hoog- en laagopgeleid, terecht?

  • Ja, deze termen zijn niet meer van deze tijd (56%)
  • Nee, we moeten niet zo moeilijk doen (44%)
25627 stemmen