Volledig scherm
© anp

Politiek eist hardere aanpak geweld in openbaar vervoer

Zo'n honderd geweldplegers, agressievelingen en notoire zwartrijders zijn in 2015 met een ov-verbod uit trein, metro, tram en bus geweerd. De Kamer is blij dat de vervoerders NS en Arriva sinds 2015 zo raddraaiers kunnen verbannen, maar eist een nog hardere aanpak van geweld.

Quote

Van het reisverbod gaat een afschrik­wek­kend effect uit, dat vinden mensen écht niet leuk

Arriva-woordvoerder Roos Zevenboom

Notoire zwartrijders en agressie- en geweldplegers liepen bij Arriva het vaakst tegen de lamp. Daar werden sinds maart zo'n 50 verboden opgelegd, blijkt uit een inventarisatie van het AD onder alle vervoersbedrijven in Nederland.

Bij de Nederlandse Spoorwegen, kregen sinds oktober 32 raddraaiers een reis- of verblijfsverbod aan hun broek. Vooral 'notoire zwartrijders en bekende overlastgevers' waren de klos, aldus NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Arriva-woordvoerder Roos Zevenboom: ,,Van het reisverbod gaat een afschrikwekkend effect uit, dat vinden mensen écht niet leuk. ''

Een ov-verbod wordt opgelegd in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. De maatregel geldt voor een beperkte periode van enkele weken.

NS-personeel heeft vorig jaar minder met agressie te maken gehad. Vorig jaar werden 642 gevallen van agressie tegen NS-personeel geteld. Daaronder vallen onder meer fysiek geweld en ernstige bedreigingen. In 2014 ging het om 774 incidenten. Of de daling van het aantal incidenten een direct gevolg is van de extra maatregelen, is nog niet bekend. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) doet daar onderzoek naar.

RET
Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET zegt door het reisverbod  het aantal zware incidenten en zwartrijders sinds 2008 te zien dalen.

,,Eén van de redenen voor invoering was 'happy slapping', waarbij een filmpje op internet werd geplaatst van hoe iemand in elkaar werd geslagen,'' vertelt RET-woordvoerder Frouke Albers. ,,Maar dat fenomeen is mede dankzij het ov-verbod eigenlijk uitgestorven.'' De RET deelde vorig jaar 14 ov-verboden uit.

Aanpak
Elders in Nederland willen Syntus, Veolia en Connexxion dit jaar ook een ov-verbod invoeren voor raddraaiers in hun vervoersgebied.

De Kamer debatteert donderdag over geweld tegen NS-personeel en eist een keiharde aanpak ervan. ,,Het zou het mooiste zijn als de pakkans bij geweld 100 procent wordt en er dan standaard een ov-verbod wordt opgelegd,'' betoogt PVV'er Barry Madlener. ,,We moeten een versnelling hoger schakelen.''

De SP pleit voor een bodycam, een camera die iedere ov-medewerker op zijn uniform draagt. Het kabinet kondigde vorig jaar na de zoveelste ernstige mishandeling van een conducteur meer camera's en extra toezicht aan. De toegangspoortjes op stations werden versneld gesloten.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zet grote vraagtekens bij de uitvoering: ,,Een ov-verbod helpt bij de bestrijding van incidenten, maar het hele pakket moet werken.''

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.
  2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”