©Thinkstock
Volledig scherm
©Thinkstock

Politiek hoont PVV-onderzoek naar gulden weg

Minister De Jager van Financiën ziet niets in een onderzoek naar de terugkeer van de gulden. Dit zegt hij in een reactie op het PVV-plan om te onderzoeken wat het opgeven van de euro kost. De minister vindt het onderzoek ook onhandig, omdat het op dit moment van de eurocrisis onrust veroorzaakt.

 Hoe kan een verandering van ruilmiddel de onderliggende problemen van onze economie oplossen?  
Diederik Samson

De Jager vindt wel, net als regeringspartijen VVD en CDA, dat de PVV zelf moet weten of ze het onderzoek doen.

Veel geld
Bij de oppositie klinkt geen gejuich over het voornemen van Wilders. 'Hoe kan een verandering van ruilmiddel de onderliggende problemen van onze economie (overmoed, onbalans, overdaad) oplossen?', twittert PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Zijn partijgenoot Ronald Plasterk: 'Ze moeten vooral onderzoeken wat ze willen. We zien er inhoudelijk niets in, want het opgeven van de euro gaat veel geld kosten.'

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af waarom Wilders niet meteen maar de herinvoering van de Dukaat (1586-1808) laat onderzoeken. SP-Kamerlid Ewout Irrgang zegt alleen te willen terugkeren naar de gulden als bij de euro blijven uiteindelijk duurder is. 'Nu is dat nog niet zo, maar dat moment komt wel dichterbij.'

Kamerlid Ineke van Gendt (GroenLinks) is ook duidelijk over het PVV-plan: 'Het kost een paar centen en dan heb je nog niks ;-)', aldus de politica op Twitter.

AD.nl
In tegenstelling tot bovenstaande politici staan veel lezers van AD.nl wel positief tegenover het onderzoek van de PVV. In een poll op deze website zegt 54% de gulden terug te willen.

Volledig scherm