Volledig scherm
© ANP

Postbode wordt baan sociale werkvoorziening

Het bezorgen van post wordt een klus voor de sociale werkvoorziening. PostNL wil 500 arbeidsgehandicapten en arbeidsgerechtigden post laten bezorgen. Her en der in het land heeft het postbedrijf al geëxperimenteerd met tientallen postbezorgers met fysieke of geestelijke beperkingen.

PostNL heeft de afgelopen maanden ook mensen van de Sociale Dienst ingezet als postbode, met behoud van hun uitkering. Straks wordt ruim 2 procent van de post bezorgd door werknemers met een handicap, zo schrijft De Volkskrant.

'Een onderdeel van het sociaal beleid van PostNL is het creëren van arbeidsplaatsen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze werkprocessen bij post en pakketten zijn hiervoor uitermate geschikt', zegt Herna Verhagen, directeur van PostNL, volgens het ANP.

In de distributiecentra van het bedrijf werken al 1200 werknemers uit de sociale werkvoorziening en de bijstand. Net als de 500 postbezorgers zijn deze medewerkers niet in dienst van PostNL zelf.

Het postbedrijf sluit contracten met bedrijven uit de sociale werkvoorziening. Het sw-bedrijf is verantwoordelijk voor de werving, de opleiding en de dagelijkse inzet en begeleiding op de werkvloer, zegt het postbedrijf.

Ook komende jaren verdwijnen nog arbeidsplaatsen
PostNL zal ook op gewone wijze parttime postbezorgers blijven werven. Deze dienen ter vervanging van de ouderwetse postbode, die niet alleen de post bezorgt maar deze ook zelf sorteert. Door reorganisaties zijn de afgelopen jaren ongeveer 7000 van de oorspronkelijke 11.000 postbodes bij PostNL geschrapt.

Ook de komende jaren verdwijnen er nog 2700 tot 3500 arbeidsplaatsen, maakte PostNL vorige maand bekend. Vooral op het hoofdkantoor en in staffuncties zal nog flink worden gesneden.