Volledig scherm
© ANP

Postbodes gaan actievoeren, hete decembermaand op komst

Postbodes en pakketbezorgers van PostNL beginnen na het weekend met acties, nu het postbedrijf niet heeft gereageerd op cao-eisen van vakbond FNV. ,,Volhardt het bedrijf in haar standpunt, dan kan het een lastige decembermaand tegemoet zien, zoveel is zeker'', stelt FNV-onderhandelaar Ger Deleij.

De vakbond is nog in conclaaf over hoe de acties er precies uit zullen zien. ,,We zullen in hevigheid langzaamaan opbouwen. We denken onder meer aan stiptheidsacties en stakingen'', zegt Deleij. Hij vindt het lastig om te zeggen hoeveel PostNL-medewerkers er precies mee zullen doen, maar stelt dat duizenden vakbondsleden aangaven enthousiast te zijn.

Volgens Deleij krijgt PostNL precies waar het om had gevraagd. ,,De werknemers doen wat ze beloven, namelijk actievoeren voor een beter cao-resultaat. Dat zijn niet alleen FNV'ers overigens. Ook leden van de andere bonden zijn zwaar teleurgesteld door het resultaat dat er nu ligt.'' 

PostNL wil eerst het overleg bij 
de drie andere vakbonden afwachten voordat ze inhoudelijk reageren op de eisen van FNV. ,,We zijn met elkaar in gesprek. PostNL doet er alles aan om er samen uit te komen'', aldus een woordvoerster.  

Werkdruk

De bij FNV aangesloten postbodes eisen onder meer een structurele loonsverhoging van 2,5 procent vanaf 1 april 2017 en afspraken over maatregelen om de ongezonde werkdruk aan te pakken. Deleij zei eerder dat de bezorgers het niet meer trekken. ,,Veel mensen zijn ziek. De laatste tijd is de pakketmarkt booming, maar PostNL zet veel te weinig mensen in. En de huidige werknemers krijgen minimaal betaald'', aldus Deleij.

De bezorging van pakketten leverde het afgelopen kwartaal 274 miljoen euro aan omzet op, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. Pakketbezorging compenseerde de krimp van de postmarkt, waar de opbrengsten met 4 procent terugliepen.