Volledig scherm
Brievenbus © ANP

PostNL-baas Verhagen belooft: prijs postzegel zeker niet naar 95 cent

De prijs van een postzegel blijft volgend jaar vrijwel zeker onder de 90 cent. PostNL benut de toestemming om de prijs tot 95 cent te verhogen bij lange na niet, garandeert topvrouw Herna Verhagen. 

Quote

De stijging zal ver afliggen van 14 procent

Herna Verhagen, ceo PostNL

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakte vorige week bekend dat PostNL de postzegelprijs met 14,2 procent mag verhogen. Een gewone zegel van 83 cent zou daardoor per 1 januari 2019 bijna 95 cent kunnen kosten. PostNL zal dat echter niet doen. ,,We beloven dat we die ruimte niet nemen'', zegt Verhagen. ,,Hoewel we hierover pas in september besluiten, zal de stijging ver afliggen van 14 procent.'' 

Volgens de topvrouw, die met het AD sprak over de kwartaalcijfers (zie kader onder), zal de toename in lijn liggen met de tariefstijging van afgelopen jaren. ,,We voeren al jaren een consistent beleid en dat zetten we komend jaar voort.''

Mogen is niet moeten

De afgelopen jaren steeg de zegelprijs steeds met vijf cent. Zo kostte een normale zegel vorig jaar 78 cent, waar dat in 2016 nog 73 cent was. Alleen tussen 2013 en 2014 verhoogde PostNL de prijs in twee halfjaarlijkse stappen met tien cent. Hoewel Verhagen tot volgende maand weigert een concrete prijs te noemen, betekent dit dat de prijs voor een zegel vermoedelijk onder de 90 cent blijft. 

Met de garantie komt Verhagen tegemoet aan politiek Den Haag. Tweede Kamerleden reageerden boos op de mogelijk forse prijsverhoging. ,,Voorbarig en een tikje opportunistisch'', noemde VVD-er Arne Weverling zo'n verhoging. ,,Het belang van de consument staat altijd voorop. Het feit dat de prijs omhoog mag, wil niet zeggen dat het ook moet.''

Tekst gaat verder onder de grafiek...

Volledig scherm
De postzegelprijs verdubbelde afgelopen tien jaar. © AD

Fatsoenlijk rendement

Volledig scherm
Een gewone postzegel (categorie 1) zoals deze kost dit jaar 83 cent. © post.nl

Topvrouw Verhagen ziet de ruimte die de ACM geeft om de prijs naar 95 cent te verhogen vooral als een signaal. ,,Het laat zien dat wordt onderkend dat het niet goed gaat op de postmarkt en dat wij als PostNL moeite hebben om een fatsoenlijk rendement te maken." 

Ze hoopt dat het Kabinet PostNL snel meer duidelijkheid verschaft over de toekomst. Op 15 juni maakte staatssecretaris Mona Keijzer bekend de regels op de al jaren kelderende postmarkt te willen versoepelen. Zo mogen PostNL en concurrent Sandd gaan samenwerken om een betrouwbare 24 uursbezorging in heel Nederland te garanderen. 

Over de exacte invulling van dat besluit is echter weinig bekend. ,,We hopen zo snel mogelijk te weten van de politiek wat straks wél en niet mag'', zegt Verhagen. Hoeveel financiële verlichting PostNL straks krijgt, verwacht ze uiterlijk voor de zomer van 2019 te kunnen zeggen.

PostNL boekt eerste verlies in jaren 

PostNL maakte vanmorgen de resultaten bekend over het tweede kwartaal van dit jaar. Tussen april tot en met juni schreef het postbedrijf een verlies van 1 miljoen euro. Reden voor de rode cijfers zijn enerzijds de voorzettende daling in brieven en kaarten, maar ook de investeringen in de succesvolle pakketdivisie.

De pakkettenbusiness groeide afgelopen maanden met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Om die hoge groei voort te zetten, bouwt het concern drie nieuwe sorteercentra die voor de drukke kerstperiode klaar moeten zijn.

Om te kunnen investeren, zegt PostNL zijn ooit grote Europese ambities vaarwel, net als KPN eerder deed. Duitse dochter Postcon en Italiaanse dochter Nexive gaan in de verkoop. ,,We richten ons volledig op de Benelux'', zegt chief financial officer Pim Berendsen daarover. ,,We zijn nu bezig met de voorbereidingen daarvoor.''

Hoewel PostNL zijn eerder uitgesproken winstverwachting handhaaft - het bedrijfsresultaat zal dit jaar tussen de 60 en 190 miljoen euro uitkomen - reageerden beleggers teleurgesteld op de kwartaalcijfers. Op het Damrak ging het aandeel PostNL flink onderuit. Aan het begin van de middag stond het aandeel bijna zeven procent in de min.

Volledig scherm
Herna Verhagen, topvrouw van PostNL © Maarten Brante

Bekijk in de video hieronder hoeveel een kaart voor iemand kan betekenen. Eenzame Maaike krijgt 1300 kaarten en is diep ontroerd: