Volledig scherm
PostNL komt zoveel bezorgers tekort dat het personeel op het hoofdkantoor moet bijspringen. © ANP

PostNL komt mensen tekort, personeel hoofdkantoor moet 750.000 brieven bezorgen

PostNL komt zoveel postbezorgers tekort dat het personeel op het hoofdkantoor moet bijspringen. Iedere medewerker wordt dringend gevraagd in september één wijk per week te lopen. Vakbond FNV is bezorgd en vreest voor de bezorging rond kerst en Oudjaar.

Quote

500 collega's kunnen zeker 750.000 brieven op tijd bezorgen

PostNL in brief aan de stafmedewerkers

,,Concreet is de vraag of iedere stafmedewerker in de maand september 1 wijk wil bezorgen,” schrijft programmamanager operations Aggie Stevens in een interne brief aan de 500 medewerkers op het hoofdkantoor in Den Haag en in Hoofddorp.

Ze spreekt van ‘bijzondere maatregelen’. ,,Dit lijkt wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar als je bedenkt dat 500 stafcollega’s zeker 750.000 brieven op tijd kunnen laten matten, dan begrijp je dat dit voor onze klanten een groot verschil kan maken.”

Aan de vijfhonderd managers wordt gevraagd zo spoedig mogelijk een Excel-lijst aan te leveren met de namen van medewerkers.

PostNL slaagt er al geruime tijd niet in om voldoende postbezorgers te vinden. Oorzaken zijn de florerende economie en doordat postbodes een recente uitbreiding van hun takenpakket niet zien zitten. Hierdoor komt steeds meer post te laat.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag © Lex van Lieshout ANP XTRA

De problemen dreigen te escaleren, blijkt uit een interne brief  in handen van het AD. ,,De septembermaand is traditioneel een drukke maand. We hebben hiervoor plannen ontwikkeld, maar voorzien nu al dat deze niet toereikend zullen zijn op een aantal plaatsen in Nederland.” 

PostNL erkent in de brief dat de post vaker te laat bezorgd zal worden. ,,Hierdoor zal het aantal niet tijdig bestelde lopen verder toenemen. Daarnaast leidt dit ook tot een nog grotere druk bij onze postbezorgers en teamleiders.”

FNV is bezorgd

Quote

Als het nu al niet lukt, hoe moet dat dan straks met Kerst en Oud & Nieuw

Ger Deleij, bestuurder FNV

Vakbond FNV reageert bezorgd. ,,Als het in september al niet lukt met de bezorging, hoe moet het dan met Kerst en Oud & Nieuw, de drukste periode in het jaar?” zegt bestuurder Ger Deleij.

De FNV'er wijst erop dat veel kerstpost de laatste keer al pas half januari werd bezorgd. ,,Ik voorzie grote chaos. Medewerkers van het hoofdkantoor van Heineken gaan toch ook niet het land in om kratten bier te bezorgen, het eind is zoek.''

Bestuurder Deleij ziet het automatiseren van het postsorteren (zie kader onder) als belangrijke factor voor de personeelsproblemen bij PostNL. Bezorgers krijgen daardoor volgens de FNV veel meer werk op hun bord en moeten met een 'postvest' lopen. Komende 20 september volgt een staking van postbezorgers en sorteerders.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Stakende chauffeurs van PostNL. Op 20 september voeren hun collega's bij de bezorging en de sorteercentra actie. © ANP

PostNL: zo diensverlening op peil houden

PostNL bevestigt de brief en stelt dat september een drukke maand in de postbezorging is. ,,In deze maand zijn net zoals in de zomer collega's met vakantie. Aan de stafmedewerkers binnen het postbedrijf, circa 500, is daarom gevraagd om te helpen in de bezorging."

PostNL beklemtoont dat het om wijken gaat in gebieden met veel openstaande vacatures. ,,Het helpt ons om de dienstverlening op peil te houden zoals onze klanten in Nederland van ons gewend zijn." Volgens het postbedrijf is de bereidheid onder de collega's om mee te doen 'groot'.

Het verzoek zegt niets over de kerstperiode, stelt PostNL. ,,We hebben verbeteringen doorgevoerd, daarnaast zijn de voorbereidingen voor de kerstperiode al in volle gang." In een interview met het AD beloofde directeur Operations Resi Becker afgelopen juni dat de bezorging komende december veel beter zal gaan dan vorig jaar.

Quote

De bereidheid onder het stafperso­neel is groot. Dit helpt ons de dienstver­le­ning op peil te houden.

PostNL in een reactie

OR toont begrip

Vanuit de Ondernemingsraad van PostNL klinkt er begrip voor het verzoek. ,,Natuurlijk is geen collega hier blij mee, maar we kunnen gewoon geen personeel vinden," zegt een OR-lid dat niet met naam genoemd wil worden. ,,Het water staat ons aan de lippen. Veel mensen snappen het verzoek wel."

De personeelsvertegenwoordiger verwacht niet dat het kantoorpersoneel in oktober, november of december wéér moet lopen. ,,September is de drukste maand, de BV Nederland ontwaakt dan weer. Voor de decemberdrukte wordt al veel langer van te voren personeel geworven. Ik geloof de directie als zij zeggen dat het komend jaar beter gaat."

Desalniettemin durft het OR-lid daar niet de handen voor in het vuur te steken. ,,De situatie is gewoon heel lastig."

FNV organiseert staking op 20 september

Eén van de oorzaken van de problemen bij PostNL is volgens postbezorgers en vakbond FNV dat PostNL vlak voor kerst 2017 een nieuwe sorteerwijze invoerde, de zogenaamde combibundel. Die automatiseert het sorteren vrijwel volledig.

Dankzij het scannen van een code op enveloppen herkennen sorteermachines handgeschreven brieven vrijwel altijd. In theorie dan, want in praktijk gebeurde dat niet en bleef veel post liggen. De problemen leidde tot forse kritiek in politiek Den Haag en een onderzoek van toezichthouder ACM.

Postbodes krijgen er met de nieuwe werkwijze steeds meer taken bij: zij moeten naast post rondbrengen ook zelf kleine pakketjes sorteren in een speciaal ontwikkeld 'postvest'. ,,Omdat postbezorgers de nieuwe werkmethode totaal niet zien zitten vertrekken zij," verklaart de FNV'er. ,,Postbezorgers worden een soort jongleurs op straat met brieven en pakketjes zo groot als schoenendozen en krijgen er geen cent meer voor betaald.”

De FNV noemt het automatiseren van het postsorteren, die volgens de vakbond een kleine vijfhonderd parttime banen kost, een fiasco. De bond voert er al maanden actie tegen. Op 20 september volgt een nieuwe stakingsdag. ,,De kwaliteit van de dienstverlening staat op het spel. Wij vinden dat PostNL per direct alle reorganisaties moeten opschorten.”

PostNL: lezing FNV klopt niet
PostNL zegt dat het banenverlies beduidend kleiner is en weerspreekt ook dat het dit jaar opnieuw misgaat met de kerstpost. Het bedrijf erkende eerder dat 2 procent van de brieven voor kerst en oud en nieuw vorig jaar vertraagd raakte, inclusief een deel van de rouwkaarten. De reden was de nieuwe sorteermethode, plus de enorme sneeuwval van medio december.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.