Volledig scherm
PostNL zoekt zijn Amsterdamse postbodes nu zelfs in Rotterdam © anp

PostNL mag postzegel flink duurder maken

Het versturen van brieven en kaarten wordt ook volgend jaar weer duurder. PostNL krijgt van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) de ruimte om tarieven van postproducten flink te verhogen. Maar het postbedrijf zal naar eigen zeggen kiezen voor een gematigde verhoging, zoals het de voorbije jaren ook heeft gedaan.

De post- en pakketbezorger mag van de ACM tarieven tot 16,4 procent verhogen, rekening houdend met de verdere daling van het aantal poststukken en de inflatie. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn. ,,De extra tariefruimte houdt vooral verband met de verdere daling van het aantal poststukken en de inflatie. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

PostNL liet direct weten dat de prijsstijging ver onder de 16,4 procent komt te liggen. De precieze prijsverhoging wordt later dit jaar bekendgemaakt. Vorig jaar kreeg PostNL de ruimte voor een verhoging van de prijzen met 14,2 procent. PostNL besloot destijds postzegels nog geen 5 procent duurder te maken.

Postzegels zijn het afgelopen decennium flink duurder geworden. In 2010 kostte een zegel nog 44 cent. Al met al is de prijs met het nieuwe tarief in negen jaar bijna verdubbeld. Het verzendtarief is steeds verhoogd omdat steeds minder mensen brieven versturen en de posterij anders niet rendabel meer is. 

Hieronder is te zien hoe sterk de prijs is gestegen tot 1 januari 2018....

Volledig scherm
Postzegelprijs © AD