Volledig scherm
Herna Verhagen. © Maarten Brante

PostNL-topvrouw Verhagen: bezorging op platteland loopt gevaar

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL luidt de noodklok over de bezorging op het platteland. De kwaliteit daarvan dreigt binnen enkele jaren in gevaar te komen, tenzij een nieuw kabinet de regels voor PostNL versoepelt.

Quote

De helft van de bezorging in buitenge­bie­den is nu al verliesla­tend

Herna Verhagen, PostNL
Volledig scherm
Een postbode van PostNL in Almelo. © VINCENT JANNINK

Verhagen doet haar oproep omdat het aantal verstuurde brieven en kaarten door e-mail, Whatsapp en sociale media met bijna een tiende per jaar blijft kelderen. De eerder voorziene afzwakking blijft uit. ,,Als we ook in de toekomst post willen bezorgen bij die meneer in Kruiningen en die mevrouw in Chaam, dan moet er snel iets gebeuren'', zegt ze tegen het AD. 

Een punctuele bezorging in rurale gebieden wordt door de continue daling steeds lastiger te betalen, waarschuwt Verhagen die vanmorgen in Amsterdam de halfjaarresultaten presenteert. ,,Nu al is de bezorging in de helft van de buitengebieden verlieslatend.''

Monopolist
Het postbedrijf vraagt de overheid de strenge regels die het PostNL als dominante speler oplegt, te versoepelen. ,,Sta het ons toe samen te werken met onze concurrenten om een goed bezorgnetwerk in de lucht te houden. Op termijn is er geen ruimte voor meerdere postbedrijven." 

In de nieuwe visie 'Het belang van post in een digitale wereld' lijkt het demissionaire kabinet hier voor te voelen. Probleem is dat waakhond ACM er sowieso anders over denkt. Vorige maand besloot de toezichthouder PostNL vanaf 1 augustus opnieuw als monopolist te labelen, met strenge voorwaarden als gevolg. 

Verhagen, die in februari bekend maakte extra postbanen te schrappen, is teleurgesteld. ,,De ACM voert de huidige regels uit, maar probeert zo wel koste wat kost de concurrentie te bevorderen in een markt waar jaarlijks een tiende minder post wordt verstuurd. Zo wordt gestimuleerd dat er steeds meer postbodes op straat komen, terwijl hun tassen steeds leger raken.''

Fatsoenlijk loon

De topvrouw betwist de lezing van concurrent Sandd die eind juni stelde de postbezorging goedkoper uit te kunnen voeren dan PostNL. De postzegelprijs zou dan van 78 naar 55 cent kunnen. ,,Sandd laat veel bezorgers op zzp-basis werken. Als ze ziek zijn of vakantie hebben, krijgen ze niets. Wij willen onze bezorgers fatsoenlijk volgens de cao betalen en pensioen laten opbouwen." 

Volgens PostNL wordt er pas sinds 2014 een beetje winst gemaakt op de universele postbezorging en is die gecompliceerder dan Sandd stelt. ,,Wij bezorgen veel meer dan gewone brieven. Neem de medische post, braillepost en rouwkaarten. En dan is er alle internationale post. Dat wil ik graag voor héél Nederland beschikbaar houden."

Overigens is de overheid PostNL wel degelijk al tegemoet gekomen: zo ging het aantal wekelijkse bezorgdagen van zes naar vijf en verdubbelde de prijs van een postzegel afgelopen vijftien jaar. Verder verdwijnt de helft van de ongeveer 19.000 brievenbussen. ,,Dat helpt zeker, maar is onvoldoende'', stelt ceo Verhagen desalniettemin.

Quote

Om een goede postbezor­ging overeind te houden moeten de regels worden versoepeld.

Verhagen, PostNL

Postrichtlijn

Volledig scherm
Het aantal brievenbussen wordt teruggebracht van 19.000 naar ongeveer de helft. PostNL zegt dit in overleg met ouderenorganisaties en dorpsgemeenschappen te doen. © Dick De Boer

De topvrouw beklemtoont dat het aantal brieven en kaarten is gehalveerd van 5,6 miljard stuks in 2001 naar 2,9 miljard vorig jaar. ,,Ook de komende jaren gaat de krimp door. Over vijf jaar versturen burgers en bedrijven bijna een derde minder post dan nu."

Een verdere vermindering van het aantal bezorgdagen naar drie of vier is niet nodig, stelt PostNL. Bovendien gaat Brussel daarover. ,,Ik verwacht dat dit pas verandert in 2021 als er een nieuwe postrichtlijn is."

De suggestie van het kabinet om pakketbedrijven als DHL en FedEx mee te laten helpen met de postbezorging verwerpt Verhagen. ,,Dat klinkt aardig, maar momenteel worden er jaarlijks ‘slechts’ 180 miljoen pakjes bezorgd tegen 2,8 miljard poststukken. Het duurt nog minstens vijftien jaar voordat dit haalbaar is. In de tussentijd wil ik een fatsoenlijke, punctuele bezorging voor 17 miljoen Nederlanders in de lucht houden plus een baan voor zoveel mogelijk van onze 49.000 mensen."

Minder regels helpen overname voorkomen

Soepelere regels zullen ook een vijandelijke overname van PostNL moeilijker maken. Verhagen wijst op de pogingen van Bpost om vorig jaar PostNL in te lijven. ,,In België is er geen concurrentie en liggen de tarieven voor het bezorgen een stuk hoger. De Belgische overheid steunt Bpost verder met 200 miljoen euro per jaar voor het bezorgen van kranten en het uitbetalen van pensioenen.” Het is de reden dat Bpost de helft kleiner is dan wij, maar twee keer winstgevender, stelt de topvrouw. Volgens PostNL is Nederland het enige land in Europa dat de eigen postspelers zulke strenge regels oplegt. ,,Nergens anders is dat zo.”

  1. Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht
    PREMIUM

    Jumbo vs AH: Brabantse lefgozers hijgen in de nek van blauwe grootmacht

    Albert Heijn is nog altijd de onbetwiste nummer één, maar voelt de hete adem van Jumbo in de nek. Het Brabantse familiebedrijf opent tientallen winkels per jaar en kaapte en passant de deal met Hema voor de neus van AH weg. Moeten ze in Zaandam vrezen voor de sneltreinvaart waarmee Jumbo de supermarktwereld onveilig maakt of is de voorsprong van de marktleider niet meer in te halen? ,,De strijd gaat nog wel even door. Zonder omvang geen macht, kleinere ondernemers gaan eraan ten onder.’’