Postzegel wordt weer duurder
PostNL mag de postzegelprijzen volgend jaar verhogen naar 87 cent. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het voorstel van PostNL goedgekeurd.
Delen per e-mail
Een gewone zegel kost momenteel nog 83 cent, maar om de al jaren kelderende post betaalbaar te houden verhoogt PostNL dat tarief met bijna 5 procent. Het laagste frankeermachinetarief stijgt van 77 naar 81 cent. Een aangetekende brief gaat € 8,45 kosten, 5 cent meer dan nu. Het tarief voor binnenlandse pakketjes wijzigt PostNL niet. Dat blijft € 6,95.
Hoewel een flinke stijging had PostNL de postzegelprijs nog veel verder omhoog kunnen gooien. De ACM bood ruimte voor een verhoging van 14,2 procent. Topvrouw Herna Verhagen stelde deze zomer in het AD echter al van die mogelijkheid geen gebruik te maken.
Desalniettemin zijn postzegels afgelopen decennium flink duurder geworden. In 2010 kostte een zegel nog 44 cent. Al met al is de prijs met het nieuwe tarief in negen jaar bijna verdubbeld.
Derde kwartaal
De nieuwe postzegeltarieven vallen samen met PostNL's resultaten over het derde kwartaal van dit jaar. Die laten een bekend beeld zien: snel stijgende omzetten uit de pakketjesbezorging en een rappe daling van de hoeveelheden post. In de periode juli tot en met september daalde het aantal bezorgde brieven en kaarten met bijna 12 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Ondanks die daling lukt het PostNL de winstgevendheid van de post te verbeteren. Behalve dat het dit jaar al 34 miljoen aan kosten wist te besparen, profiteert het postbedrijf van de beslissing van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). Dat oordeelde ruim een week geleden dat PostNL geen dominante marktpartij is. De ACM vindt van wel en beval PostNL zijn zakelijke netwerk voor concurrenten te openen. Iets dat het bedrijf 50 tot 70 miljoen euro per jaar schade opleverde.
Door de uitspraak kan PostNL voortaan hogere tarieven rekenen en is die impact dit jaar nog slechts 40 tot 45 miljoen euro. Wel constateert PostNL zuur dat de schade al grotendeels is geleden, mede doordat concurrenten hun marktpositie konden uitbreiden.
Verder lezen na de foto
PostNL haalt doelen in 2018
Over het hele derde kwartaal zag PostNL zijn omzet stijgen naar 638 miljoen euro, 8 miljoen euro meer dan vorig jaar. Zoals gezegd floreert de e-commerce tak: de pakkettendivisie groeide liefst 20 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. Inmiddels behaalt PostNL al 49 procent van zijn omzet uit e-commerce. Zo is net weer een nieuw pakketsorteercentrum geopend in Amsterdam, het 22e in totaal. Dat kan dagelijks tussen de 70.000 en 110.000 pakjes verwerken.
Al met al denkt het bedrijf zijn verwachting voor 2018 te halen. Eerder voorspelde PostNL dit jaar een winst tussen de 160 en 190 miljoen euro.
Ceo Herna Verhagen is content met de cijfers. ,,Met tevredenheid kunnen we melden dat de resultaten in het derde kwartaal in lijn zijn met onze verwachtingen. Wij blijven goede voortgang boeken met onze transformatie naar de postale en logistieke dienstverlener in de Benelux. 49 procent van onze inkomsten is nu e-commerce gerelateerd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Geen ruimte om markten helemaal te heropenen’
Elke versoepeling leidt tot meer coronabesmettingen en dat laat de huidige situatie niet toe. Daarom kunnen marktkramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen niet worden toegelaten op markten. Dat zei de advocaat namens de Staat tijdens het kort geding dat de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had aangespannen om heropening af te dwingen. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
PREMIUM
Philips’ reputatie piekt in coronatijd; merk zit wereldwijd in de lift
Philips stond al snel na het uitbreken van de coronapandemie volop in de schijnwerpers. De vraag naar onder meer beademingsmachines was groot. In een jaar waarin het onzekerheid troef was, zag het concern een flinke groei van de eigen reputatie. Philips staat wereldwijd tussen de allergrootsten: vlak na Netflix en vóór Google, Intel en Samsung. -
PREMIUM
Topman Jumbo over reorganisatie: ‘Zeker niet bedoeld om familie Van Eerd rijker te maken’
De reorganisatie van Jumbo is géén bezuinigingsoperatie, maar hard nodig om de winkels rendabel te houden. Dat zegt Ton van Veen, financieel topman van de supermarktreus uit Veghel. ,,Dit is geen truc om te besparen op loonkosten. We geven onze medewerkers juist meer mogelijkheden zich te ontplooien.’’ -
Vakbonden roepen op tot landelijke staking vrachtwagenchauffeurs
Vakbonden FNV en CNV roepen alle medewerkers in de beroepsgoederensector op om maandag te staken. Werknemers en werkgevers in de sector kunnen het al lange tijd niet eens worden over een nieuwe cao voor onder meer vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.
-
PREMIUM
Rampjaar voor Jaarbeurs met recordverlies en tientallen ontslagen: ‘Het was gewoon klote’
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.