Volledig scherm
Een brievenbus van Sandd bij bloembinderij Bruin en Prins, Zwijndrecht © Maandblad Filatelie/René Hillesum

Postzegels Sandd: niet mooi, wel lekker goedkoop

Postbedrijf Sandd komt in de felle strijd met PostNL met zijn eigen postzegels en een partnerschap met pakkettendienst DHL. De zegels zijn agressief geprijsd: waar je 78 cent betaalt voor een postzegel van PostNL, kost die van Sandd 60 cent. 

Volledig scherm
De goedkopere postzegels van Sandd © Maandblad Filatelie/René Hillesum

De brieven kunnen op de bus worden gedaan bij onder andere servicepunten van DHL, maakt het bedrijf vandaag bekend. De Sandd-zegels zijn ook verkrijgbaar bij de parcelshops van de koeriersdienst. De dienst is bedoeld voor 'post zónder haast': Sandd bezorgt immers alleen op dinsdag en vrijdag. Dat is een van de redenen dat het bedrijf de prijs van de zegels zo laag kan houden. Elk poststuk dat 0 tot 20 gram weegt kost 60 cent om te verzenden. Sandd zit ook onder de prijs van PostNL bij zwaardere poststukken. Zo betaal je bij PostNL 3,12 euro voor het verzenden van een brief tussen de 100 en 250 gram. Dat kost bij Sandd 2 euro.

Daarmee lijkt Sandd te voldoen aan de vraag. Bijna twee derde van de consumenten en mkb'ers vindt de huidige postzegelprijs van 78 cent 'zeer hoog', volgens het bedrijf. PostNL kreeg eerder nog toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de prijs volgend jaar te verhogen naar 83 cent.

De kleine ondernemer

René Hillesum, hoofdredacteur van maandblad Filatelie en al tientallen jaren postzegelexpert, verwacht niet dat de zegels van Sandd volgend jaar duurder worden. ,,De goedkoopste zegels hebben een vaste waarde van 60 cent, dat staat letterlijk op de zegel. Daar zitten ze dus voorlopig wel aan vast. Bij PostNL krijgt elke postzegel een '1' mee, die elke keer goed is voor het dan geldende tarief.'' Sandd bevestigt zelf dat ook in 2018 de zegels 60 cent zullen kosten.

Hillesum ziet vooral voordelen van de Sandd-zegel voor de kleine ondernemer. ,,Voor ondernemers wordt het prijsverschil nog groter dan voor consumenten. Zegels van PostNL zijn namelijk vrijgesteld van btw, maar de Sandd-zegel niet. Die 21 procent kan nog worden afgetrokken van de belasting, waardoor ondernemers feitelijk slechts ongeveer 50 cent betalen per zegel.''

Universele postdienst

Het uitbrengen van de postzegels is de volgende stap in het plan van Sandd om de universele postdienst (UPD) over te nemen van PostNL. Vorige maand maakte Sandd bekend kleine concurrent Van Straaten Post over te nemen, een acquisitie waarvoor toezichthouder ACM vanmiddag officieel groen licht gaf.

Sandd krijgt daarmee net zoals PostNL een landelijk netwerk heeft voor het huis-aan-huis bezorgen van post. De dienst, waarmee de overheid ervoor zorgt dat het ontvangen en versturen van post voor elke Nederlander toegankelijk en betaalbaar blijft, kan goedkoper uitgevoerd worden, volgens Sandd-topman Rob Brakenhoff. Mocht het bedrijf de positie van PostNL overnemen, dan houdt het een postzegelprijs van 55 cent aan.

Goedkoper maar niet mooier, aldus Hillesum. ,,Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind ze voorzichtig gezegd te simpel uitgevoerd, zonder toeters of bellen. Maar goed, dat hoeft niets uit te maken voor de verzamelaar. Die wil de collectie alleen maar compleet krijgen.''