Volledig scherm
Premier Gerrit Schotte

Premier Curaçao beschuldigd van corruptie

De directeur van de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, heeft minister-president Gerrit Schotte van Curaçao en twee ministers van zijn kabinet beschuldigd van corruptie.

Tromp is boos weggelopen uit een overleg met de premier en liet daarna weten dat hij het Openbaar Ministerie heeft ingeschakeld.

De relatie tussen de regering en de directeur van de centrale bank is al enige tijd slecht. Volgens Tromp doet de regering te weinig op economisch gebied, wordt het beleid van de bank gedwarsboomd en wordt hij genegeerd door het kabinet.

Banklening vriendin
Begin deze week stonden er in de lokale media berichten over een banklening aan een vriendin van Tromp waarvoor hij zich garant zou hebben gesteld. Tijdens een gesprek hierover met de premier liep de situatie uit de hand.

Direct kwam Tromp daarna in de media met beschuldigingen. Zo zou minister van Financiën George Jamaloodin de Girobank onder druk te hebben gezet om geldtransporten door zijn beveiligingsbedrijf uit te laten voeren.

Premier Schotte zou volgens Tromp betalingen doen met cheques van een lokale keten van benzinestations. Een vertegenwoordiger van minister Nasser El Hakim (Economische Ontwikkeling) zou een stuk terrein van een hotel eisen in ruil voor het verstrekken van een belastingvoordeel.