Presentator Cees Grimbergen trekt pensioenbeerput open
Presentator Cees Grimbergen gaat een vervolg maken op zijn twee onthullende pensioendocumentaires Zwarte Zwanen. De 64-jarige journalist kreeg zoveel reacties dat Omroep Max onmiddellijk nieuwe afleveringen heeft besteld.
Delen per e-mail
Duizenden reacties kwamen er bij Omroep MAX binnen: Via Facebook, Twitter, maar ook op het gastenboek van MAX en op de e-mail van zijn discussieprogramma Hollandse Zaken.
Het doet Grimbergen terugdenken aan de tijd dat hij Rondom 10 presenteerde. ,,Als we controversiële onderwerpen als de multiculturele samenleving bespraken, kwamen er ook wel eens veel reacties binnen. Maar dit slaat echt alles."
Beerput
'Wat gebeurt er met het pensioengeld van u en mij?' is de hoofdvraag van Zwarte Zwanen. Voor Omroep MAX dompelde Grimbergen zich maandenlang onder in de wereld van pensioenfondsen, beleggers en private equity. De zoektocht leidde hem van de ABP-burelen in Heerlen tot het hoofdkantoor van zakenbank Goldman Sachs in New York.
De uitzendingen raken duidelijk een gevoelige snaar. ,,Er gaat een beerput open, mailen veel kijkers," vertelt de presentator. Hij pakt er een paar reacties bij: ,,Jullie lichten tegels op, het is nog erger dan we dachten. Of: Ga door!"
Beurshaaien
De pensioenwereld komt er dan ook niet best af in de documentaires, die een vervolg zijn op Zwarte Zwanen I uit 2013. De titels 'Rijk van uw pensioenpremie' en 'De perverse prikkels blijven' spreken boekdelen. Grimbergen werd er persoonlijk ook niet vrolijk van.
De deur werd meer dan eens voor zijn neus dichtgesmeten. Mag dat bij de beurshaaien van Goldman geen verrassing heten, in eigen land had hij op meer openheid gerekend. ,,Als werknemers dragen wij dagelijks 91 miljoen euro aan pensioenpremies aan de fondsen over, dan lijkt transparantie over hoe dat geld wordt belegd me toch op zijn plaats." Niet dus.
Reputatie
Tijdens één van de recente pensioendialogen van staatssecretaris Klijnsma werd Grimbergen vriendelijk verzocht zijn camera op te bergen. Om een gesprek met Pensioenfonds Wegvervoer te krijgen moest hij vier maanden onderhandelen. En de Pensioenfederatie vroeg zijn leden om alle contacten met de journalist te melden. Volgens de belangenclub 'is de reputatie van de hele sector in het geding.'
Zelf was Grimbergen - die ook columns schrijft voor de Utrechtse editie van het AD - tot voor enkele jaren terug een pensioenleek. Op wat artikelen na die hij begin jaren 90 voor Vrij Nederland schreef, had hij zich nooit in die wereld verdiept. Die lacune is inmiddels gevuld: in Zwarte Zwanen doen pensioendetective Ted Siedle en Michael van Bemmelen, Nederlandse zakenbankier op Wall Street, exact uit de doeken wat er met ons pensioengeld gebeurt en waar er geld aan de strijkstok blijft hangen.
Rommelhypotheken
Grimbergen en zijn team deden ook een duit in het zakje door in Londen en New York juridische documenten boven tafel te halen over wanbeheer van miljarden euro's aan Nederlands pensioengeld door Goldman Sachs tot en met 2009. ,,De aanklachten van beide fondsen blijken veel zwaarder dan tot nu toe gedacht. Goldman, die als één van de boosdoeners van de crisis gelden, werd zelfs van fraude beschuldigd. Ook werden acht hoge managers persoonlijk aangesproken."
Omdat de affaire in beide gevallen werd geschikt met geheimhoudingsclausule, kwamen nauwelijks details naar buiten. ,,Terwijl uit de documenten blijkt dat Goldman bewust rommelhypotheken verkocht aan het ABP en bij Vervoer speculeerde op waardedalingen van financiële producten die het zelf adviseerde."
Cynischer
Geheimhouding of niet, Grimbergen blijft het merkwaardig vinden dat ABP Pensioenfonds Vervoer er zo weinig over prijsgeeft. Terugkijkend is de presentator cynischer geworden. ,,Ik hoopte echt dat het mee zou vallen met de pensioenwereld en ik verfrissende inzichten zou aantreffen," vertelt Grimbergen op zijn werkkamer in Hilversum, vlak naast Studio 23. Niet dus. ,,Helaas is het nog erger dan ik dacht. De pensioenwereld blijft een El Dorado voor lieden die snel geld willen verdienen."
Ondanks de gevonden misstanden wijst hij het huidige pensioenstelsel niet af. ,,Alhoewel ik vaak denk: kap nu met dit systeem vol uitwassen en misstanden. De opeenstapeling van zoveel geld brengt mensen in de pensioenindustrie met een Wall Street-mentaliteit in verleiding. Maar als ik doordenk, zie ik de financiële wereld miljoenen individuele woekerpolissen ontwikkelen, waardoor we uiteindelijk slechter af zijn.''
Het grote succes van Zwarte Zwanen betekent dat Grimbergen opnieuw aan de bak kan. Omroepbaas Jan Slagter heeft hem deze week meteen om twee nieuwe delen gevraagd. ,,Ik wilde daar eigenlijk pas dit najaar aan beginnen, maar dat vindt Jan te laat," glimlacht hij. Uiteraard is Slagters wil wet. ,,Hij vindt dit onderwerp heel belangrijk, bovendien heb ik al materiaal liggen voor nóg een aflevering. Ik ga snel aan de slag."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
Gedoe bij Herstel-NL: topeconoom Rabobank trekt zich terug, initiatiefnemers spreken van ‘politieke druk’
Vooraanstaande leden van Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen, zijn er gisteravond ineens uit gestapt. Het gaat om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Een reden voor hun vertrek geven ze niet. Volgens Herstel-NL zijn de initiatiefnemers de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet om hun campagne te staken. -
CDA: Laat supermarkt dokken voor doorstart mkb
Het CDA wil noodlijdende mkb’ers en familiebedrijven financiële lucht geven ‘na corona’. Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing. -
Hema teleurgesteld: ‘Twee mensen per 10 minuten? Daar hebben we níets aan’
De manier waarop het kabinet winkelen op afspraak mogelijk maakt is teleurstellend, vindt Hema. Zo mogen er per verdieping van een winkel maar twee klanten naar binnen en dat maximaal zes keer per uur. ,,Als dit het is, twee mensen per tien minuten, dan hebben wij daar helemaal niets aan”, aldus een woordvoerster. ,,Ook voor klanten is dit een tegenvaller.” -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.
-
PREMIUM73
Medisch experts maken gehakt van plan Herstel-NL: ‘Absurd, gaan we bejaarden in een reservaat stoppen?’
De Nederlandse economie moet op 1 maart weer open, bepleit een groep economen en artsen. Maar kan dat wel? Virologen en andere medische experts snappen de frustratie, maar maken gehakt van het idee. ,,Wie gaat de familie van een patiënt vertellen dat hun moeder wordt opgeofferd voor de economie?” -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’.