Volledig scherm
Een vrouw eet een gefrituurde sprinkhaan in het bedrijfsrestaurant van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Het eten van sprinkhanen past in Nederland in het beleid van het ministerie voor duurzaam voedsel. Archieffoto © anp

Prijs sprinkhanen schiet omhoog

De Oegandese economie kampt met een bizar tekort aan sprinkhanen. De gevleugelde insecten zijn, gefrituurd met uien, een delicatesse in het land. Maar aanhoudende stroomstoringen bemoeilijken het werk van de sprinkhanenjagers, die felle lichten nodig hebben om de insecten in de val te lokken.

De prijs van de gevleugde insecten is door de stroomstoringen de hoogte ingegaan. Tot wanhoop van de liefhebbers van de lokale delicatesse, moeten ze tegenwoordig omgerekend 34 eurocent neertellen voor een klein zakje sprinkhanen: een verdubbeling van het normale tarief.

De Oegandese regering erkent dat het jarenlang te weinig heeft geïnvesteerd in de stroomvoorziening. Oeganda hoopt volgend jaar een nieuwe waterkrachtcentrale te openen. De insectenvangers hopen dat hun duistere tijden dan voorbij zijn.