Primeur: eerste 5G-antenne in Amsterdam geactiveerd
TechnologieT-Mobile heeft vanmiddag op het Amsterdamse Leidseplein de eerste 5G-antenne van Nederland in gebruik genomen. De mast verwerkt liefst zes keer meer gegevens dan huidige antennes.
Met de antenne wil T-Mobile alvast ervaring opdoen met het supersnelle 5G, dat over enkele jaren de huidige 4G-netwerken moet vervangen.
De nieuwe mast op het Leidseplein toont een glimp van wat er straks mogelijk is. ,,Dankzij deze ene antenne kunnen met gemak driehonderd mensen tegelijk Netflix streamen op hun smartphone in plaats van vijftig eerst," vertelt netwerkspecialist Richard Marijs.
Hij spreekt van een primeur. Weliswaar wordt er wereldwijd volop geëxperimenteerd met het tot honderd keer snellere 5G, doorgaans betreft het testen in laboratoria of in kleine gebieden. ,,Dat een 5G-antenne in een bestaand groot netwerk is geïntegreerd en er echt klanten gebruik van maken, is nieuw."
Wereldstandaard
Door deze ene 5G-mast kunnen 300 mensen tegelijk Netflix streamen
Echt 100 procent 5G is de nieuwe mast nog niet: de officiële wereldstandaard valt pas volgend jaar te verwachten. ,,Maar inmiddels is veel rond de technologie en de eisen wel duidelijk,” zegt Marijs. ,,Deze mast bezit 5G-technologie en zal straks een belangrijk onderdeel vormen in toekomstige netwerken.”
De antenne werkt op nieuwe modellen smartphones van Apple en Samsung en is gefabriceerd door het Chinese Huawei. Meer specifiek gaat het om een 'Massive MIMO' installatie: de antenne bestaat uit 64 kleine zendantennes en evenveel ontvangers. Ze verspreiden de mobiele data als een soort zoeklicht, waardoor de dekking veel effectiever is.
Die technologie is speciaal gemaakt voor drukke locaties als pleinen, stadions en winkelcentra. ,,Het gaat daarbij niet zozeer om het realiseren van individuele topsnelheden, maar om zoveel mogelijk gebruikers te voorzien van een snelle en stabiele verbinding."
Of T-Mobile meer 5G-masten gaat plaatsen, kan Marijs nog niet zeggen. ,,Met deze mast zetten we zwaar geschut in. De capaciteit van ons eigen 4G-netwerk is momenteel ruim voldoende."
De operator wil dan ook vooral testen welke kant het opgaat. ,,De vraag naar data wordt steeds groter en op drukke plekken kan het nu al voorkomen dat er ineens extreem veel vraag is."
De mast is speciaal gemaakt voor drukke plekken als pleinen, stadions en winkelcentra
5G-proeftuin
Al met al is ons land een belangrijke proeftuin voor 5G. Zo draaien er in het Groningse aardbevingsgebied diverse pilots. Onder meer Vodafone, KPN, Ericsson en Huawei experimenteren er met het mobiele internet van de toekomst.
Behalve de veel hogere snelheid zorgt 5G er ook voor dat straks tientallen miljoenen apparaten met elkaar kunnen communiceren: het internet of things. Verder gaat de reactietijd fors omlaag, wat cruciaal is voor zelfrijdende auto’s. Ook kan een chirurg dankzij 5G straks op duizenden kilometers afstand volledig ‘real time’ een gecompliceerde operatie verrichten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
72
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Tientallen grote ondernemingen beloven geen belasting meer te ontwijken
Ruim veertig Nederlandse multinationals en andere grote ondernemingen hebben afgesproken om zich niet of niet meer schuldig te maken aan belastingontwijking- en ontduiking. Bedrijven als Philips, Jumbo, Ahold Delhaize, Randstad, Shell, Heineken, Rabobank en KLM maakten bekend zich achter de zogenoemde Tax Governance Code van ondernemersorganisatie VNO-NCW te scharen. Daarmee geven ze concreet aan dat ze belastingafdracht als plicht zien waarbij ze beloven geen gebruik te maken van omwegen in belastingparadijzen om maar belastingen te ontwijken. -
1000 euro boete47
Woeste klant belt politie omdat hij 2 euro voor espresso moet betalen in Italiaanse koffiebar
Een hoogoplopende ruzie over de prijs van een kopje koffie liep in een Italiaanse koffiebar dusdanig uit de hand dat de politie erbij gehaald moest worden. De eigenaar werd uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 1000 euro omdat hij de prijs niet duidelijk genoeg zou hebben geadverteerd.