Volledig scherm
De nieuwe 5G-mast op het Leidseplein in Amsterdam © T-Mobile

Primeur: eerste 5G-antenne in Amsterdam geactiveerd

TechnologieT-Mobile heeft vanmiddag op het Amsterdamse Leidseplein de eerste 5G-antenne van Nederland in gebruik genomen. De mast verwerkt liefst zes keer meer gegevens dan huidige antennes.

Volledig scherm
T-Mobile hoopt dankzij de nieuwe mast alvast ervaring op te doen met 5G-technologie. Die gaat vanaf 2020 de huidige 4G-netwerken vervangen. © T-Mobile

Met de antenne wil T-Mobile alvast ervaring opdoen met het supersnelle 5G, dat over enkele jaren de huidige 4G-netwerken moet vervangen. 

De nieuwe mast op het Leidseplein toont een glimp van wat er straks mogelijk is. ,,Dankzij deze ene antenne kunnen met gemak driehonderd mensen tegelijk Netflix streamen op hun smartphone in plaats van vijftig eerst," vertelt netwerkspecialist Richard Marijs. 

Hij spreekt van een primeur. Weliswaar wordt er wereldwijd volop geëxperimenteerd met het tot honderd keer snellere 5G, doorgaans betreft het testen in laboratoria of in kleine gebieden. ,,Dat een 5G-antenne in een bestaand groot netwerk is geïntegreerd en er echt klanten gebruik van maken, is nieuw." 

Wereldstandaard

Quote

Door deze ene 5G-mast kunnen 300 mensen tegelijk Netflix streamen

Richard Marijs, T-Mobile

Echt 100 procent 5G is de nieuwe mast nog niet: de officiële wereldstandaard valt pas volgend jaar te verwachten. ,,Maar inmiddels is veel rond de technologie en de eisen wel duidelijk,” zegt Marijs. ,,Deze mast bezit 5G-technologie en zal straks een belangrijk onderdeel vormen in toekomstige netwerken.”

De antenne werkt op nieuwe modellen smartphones van Apple en Samsung en is gefabriceerd door het Chinese Huawei. Meer specifiek gaat het om een 'Massive MIMO' installatie: de antenne bestaat uit 64 kleine zendantennes en evenveel ontvangers. Ze verspreiden de mobiele data als een soort zoeklicht, waardoor de dekking veel effectiever is. 

Die technologie is speciaal gemaakt voor drukke locaties als pleinen, stadions en winkelcentra. ,,Het gaat daarbij niet zozeer om het realiseren van individuele topsnelheden, maar om zoveel mogelijk gebruikers te voorzien van een snelle en stabiele verbinding." 

Volledig scherm
De nieuwe 5G-mast verspreidt de mobiele data als een soort zoeklicht. © T-Mobile

Of T-Mobile meer 5G-masten gaat plaatsen, kan Marijs nog niet zeggen. ,,Met deze mast zetten we zwaar geschut in. De capaciteit van ons eigen 4G-netwerk is momenteel ruim voldoende." 

De operator wil dan ook vooral testen welke kant het opgaat. ,,De vraag naar data wordt steeds groter en op drukke plekken kan het nu al voorkomen dat er ineens extreem veel vraag is." 

Quote

De mast is speciaal gemaakt voor drukke plekken als pleinen, stadions en winkelcen­tra

Richard Marijs, T-Mobile

5G-proeftuin

Al met al is ons land een belangrijke proeftuin voor 5G. Zo draaien er in het Groningse aardbevingsgebied diverse pilots. Onder meer Vodafone, KPN, Ericsson en Huawei experimenteren er met het mobiele internet van de toekomst.

Behalve de veel hogere snelheid zorgt 5G er ook voor dat straks tientallen miljoenen apparaten met elkaar kunnen communiceren: het internet of things. Verder gaat de reactietijd fors omlaag, wat cruciaal is voor zelfrijdende auto’s. Ook kan een chirurg dankzij 5G straks op duizenden kilometers afstand volledig ‘real time’ een gecompliceerde operatie verrichten.

Volledig scherm
T-Mobile 4G-masten op het hoofdkantoor te Den Haag