Primeur: Nederland beste economie van Europa
De Nederlandse economie is de best presterende van Europa. Op de prestigieuze ranglijst van het World Economic Forum stijgt ons land van plek zes naar vier en passeert daarmee Zwitserland en Duitsland.
Van 141 landen wereldwijd doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het economisch beter dan Nederland. Vorig jaar stond Nederland nog zesde op de jaarlijkse lijst. ,,Dit is echt een unicum. Niet eerder was Nederland de beste van Europa,” zegt hoogleraar innovatie en strategisch management Henk Volberda die sinds 2004 de Nederlandse data aanlevert voor de in Genève gevestigde economische denktank World Economic Forum. ,,Zwitserland bleef ons altijd voor, Duitsland vaak ook.”
De Amsterdamse hoogleraar (UvA) looft het kabinet dat het eenvoudiger maakte om een bedrijf te beginnen of op te heffen. ,,We kennen nu een echte ondernemerscultuur.” Ook stelt hij dat er op scholen, hoge scholen en universiteiten steeds meer aandacht voor ondernemerschap is. ,,Disruptieve bedrijven als Adyen en Booking.com timmeren ondertussen aan de weg. Alleen de VS doet het nóg beter.”
Vieren
Nederland scoort verder hoog dankzij zijn uitstekende infrastructuur, hoogwaardige ICT-voorzieningen, stabiele overheidsbeleid, hoogopgeleide beroepsbevolking en uitstekende gezondheidszorg.
VNO-NCW en MKB Nederland zijn trots op de toppositie. ,,Dit mogen we vieren met elkaar,” laat de werkgeversbelangenclub weten. Tegelijk merkt VNO-NCW op dat de investeringen in innovatie en nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, robotisering en big data achterblijven.
Ook hoogleraar Henk Volberda ziet dat als kwetsbaarheid op de langere termijn. Hij stelt dat het oude topsectorenbeleid op de schop moet. ,,Ik pleit voor een groeifonds voor innovatie om te investeren in de hierboven genoemde technologieën van morgen.”
Investeringen
Minstens zo belangrijk is volgens hem dat de kinderen en jongeren van nu al op school daarin moeten worden geschoold. ,,Hetzelfde geldt dus voor werknemers, anders hebben zulke investeringen weinig zin.”
Ook het kabinet wil meer investeren in nieuwe technologieën. Gisteren maakte staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) bekend de investeringen in artificiële intelligentie te willen verdubbelen. Ook wordt er een Kunstmatige Intelligentie Coalitie opgestart.
Volgens experts is dat echter nog onvoldoende. Deze zomer luiden universiteiten, werkgevers en instituten nog de noodklok: talloze Nederlandse wetenschappers en technici met kennis van kunstmatige intelligentie lopen naar het buitenland weg waar ze meer kunnen verdienen of beter onderzoek kunnen doen. Een 2 miljard euro kostend actieplan om het tij te keren is nodig.
FNV: gemengde gevoelens
Vakbond FNV heeft gemengde gevoelens bij de toppositie. ,,Ja, de economie draait geweldig, maar tegelijk nemen zekerheden voor vaste medewerkers af”, stelt FNV-bestuurder Tuur Elzinga vast. ,,Bedrijven gebruiken zzp’ers als verkapte werknemers voor hun steeds grotere flexibele schil. Nederland schuift langzaam op richting een Angelsaksische arbeidsmarkt.” Ook wijst FNV op de achterblijvende lonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt. -
Europa is eruit: nieuwe auto’s moeten per 2035 emissievrij zijn
Europa kapt definitief met de verbrandingsmotor. Auto’s die na 2035 nieuw op de weg komen, zo besloten dinsdagnacht milieuministers van de 27 EU-lidstaten, moeten emissievrij zijn. -
met Video203
Kabinet kondigt ‘gascrisis’ af: sterk vervuilende kolencentrales mogen op volle toeren draaien
Om komende winter niet in de kou te zitten, kondigt het kabinet het eerste niveau van een gascrisis af. Vervuilende kolencentrales mogen tot en met 2024 weer op volle toeren draaien en bedrijven krijgen een bonus als ze minder gas gebruiken. De gaskraan in Groningen wordt voorlopig niet verder opengedraaid. -
PREMIUM
Dit is de ‘fiets van de toekomst’: banden die nooit lek raken en verwarmde handvatten
Slimme verlichting, verwarmde handvatten, een vingerafdruksensor. Dankzij de doorbraak van de e-bike wordt de oer-Hollandse tweewieler steeds meer een hightech vervoermiddel. Fietsmerk Cortina ontwikkelde een ‘fiets van de toekomst'.
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.