ProRail en NS vragen 21 miljard voor het spoor
Stikstofoplossing / VIDEOProRail en NS hebben een wensenlijst van bijna 21 miljard euro naar Den Haag gestuurd. Beiden zien in het door het kabinet aangekondigde mega-investeringsfonds een gouden kans voor het spoor.
Delen per e-mail
Nu de treinen steeds voller zitten en Nederland door stikstof lam ligt, wordt het volgens ProRail en NS hoog tijd om te investeren in het OV. In een document, dat in bezit is van deze krant, leggen ze tientallen mogelijke spoorinvesteringen voor de periode tot 2040 op tafel. Samen kosten ze 20,6 miljard euro.
Zo moet de reisduur tussen Groningen/Leeuwarden en de Randstad door aanpassingen op de Hanzelijn een kwartier omlaag. Treinroutes van Nijmegen, Twente en Vlissingen naar het westen moeten eveneens tot dertig minuten sneller.
Op hoofdroutes, zoals Amsterdam-Eindhoven, dienen meer treinen te rijden. Diverse belangrijke stations als Amersfoort, Leiden, Nijmegen en Roermond worden voor een miljard euro uitgebreid. ProRail wil verder fors investeren in het goederenvervoer. Door knelpunten weg te nemen kunnen goederentreinen van 600 meter tot 740 meter verlengd.
Tekst gaat verder na de foto
Blijf vooral 130 rijden, maar doe dat op het spoor
Tussen steden als Den Haag en Dordrecht dienen moderne lightrailverbindingen te komen. De Noord-Zuidlijn moet naar Schiphol doorgetrokken, ook is een speciale snelbus tussen Utrecht en Breda voorzien. De stroomvoorziening op het spoor moet van 1500 naar 3000 volt. De NS kan zo véél meer treinen laten rijden, treinen kunnen daarnaast sneller accelereren.
,,Door te investeren in betere trein- en OV-verbindingen wordt het voor mensen nóg aantrekkelijker te kiezen voor een duurzame wijze van vervoer in plaats van achter aan de file aan te sluiten,” stelt Hans van Leeuwen, directielid van ProRail.
De spoorbeheerder constateert dat er voor stikstof-oplossingen vooral naar de boeren en een lagere maximum snelheid wordt gekeken. ,,Er is ook een andere oplossing, eentje die al 180 jaar bestaat: het spoor. Kortom, blijf vooral 130 rijden, maar doe dat op het spoor.”
NS wijst op het snel groeiende treinvervoer. September was met 36,7 miljoen passagiers de drukste maand ooit. Het aantal treinreizigers, nu circa 1,3 miljoen per dag, zal tot 2040 naar verwachting verdubbelen. ,,We hebben een enorme ambitie om meer treinen te laten rijden, vaker te rijden en sneller te rijden. Met deze lijst geven we aan welke infrastructuur nodig is om dat waar te maken.”
Tekst gaat verder na de infographic
Infrastructurele projecten
Momenteel werkt het kabinet aan de exacte invulling van het fonds, waarin tientallen miljarden euro's komen te zitten. Begin 2020 hopen minister Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (EZ) met details naar buiten te komen. Bedoeling is om infrastructurele en andere projecten te financieren die Nederland echt beter te maken.
Tot nu toe trok het kabinet maar mondjesmaat extra geld uit voor het spoor. Zo heeft staatssecretaris Van Veldhoven geen extra geld over om enkele grote knelpunten rond de vaak uitvallende hoge snelheidslijn op te lossen. Wel lijkt er binnenkort een deal te zijn over een flinke facelift voor station Schiphol.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
VIDEO Boze boeren slepen Rabobank voor de rechter
Een groep van twaalf melkveehouders sleept de Rabobank voor de rechter. De boeren vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht door niet te waarschuwen voor de risico’s van uitbreiding van hun bedrijf. -
PREMIUM
Hoogleraar: China pompt miljarden in Zuid-Europa om Rotterdamse haven klein te krijgen
China investeert in Zuid-Europese havens om de positie van Rotterdam te verzwakken. Volgens hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk vindt de Aziatische grootmacht dit zelfs belangrijker dan economisch gewin. -
Supermarkten willen schade door protesten op boeren verhalen
De supermarkten gaan de eventuele schade door boerenprotesten, volgende week woensdag, op de boeren verhalen. In een brief aan boerenactiegroep Farmers Defence Force stellen ze de stichting op voorhand aansprakelijk. -
Update TNO: grote storing brandstof Schiphol door losse nuldraad
De twee storingen in de brandstoftoevoer op Schiphol afgelopen zomer hebben geen verband met elkaar. Dat concludeert onderzoeksbureau TNO dat was gevraagd beide gevallen te bekijken. Een losgeraakte voedingsdraad en een of twee defecte apparaten waren in achtereenvolgens juli en augustus de boosdoeners. -
Gasvoordeeltje voor Noorden verdwijnt, één gastarief vanaf januari
Energiebedrijven mogen Nederlandse huishoudens die ver van de de gasbel in Groningen wonen niet langer een hogere toeslag voor hun gasverbruik in rekening brengen. Dankzij de ACM komt op 1 januari een einde aan deze al decennia geldende praktijk.
-
Bouwvergunningen nieuwbouw lopen hard terug, maar er zijn lichtpuntjes
Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe huizen daalt hard. In de laatste drie kwartalen zijn 20 procent minder vergunningen verstrekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Toch is het niet overal doffe ellende: in sommige steden en regio’s is het aantal afgegeven bouwvergunningen toegenomen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
PREMIUM
column ‘Politiek doet beschamend weinig om arme kinderen te helpen’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.