Volledig scherm
© ANP

ProRail op vingers getikt om variabele kosten

ProRail is voor de tweede keer door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) op de vingers getikt na klachten van regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. De klachten gaan over de variabele kosten die de spoorbeheerder in rekening brengt aan vervoerders.

Quote

Bij deze percenta­ges is bijvoor­beeld de onderlig­gen­de documenta­tie niet meer te achterha­len

ACM-bestuurder Henk Don

In juli constateerde ACM al dat ProRail onvoldoende duidelijk had gemaakt welk deel van de onderhoudskosten en vervangingsinvesteringen van het spoor variabel zijn.

Dit keer betreft de terechtwijzing van de toezichthouder de onvoldoende motivering van de percentages voor variabele onderhoudskosten van spooronderdelen als overwegbeveiliging, bruggen en tunnels.

,,Bij deze percentages is bijvoorbeeld de onderliggende documentatie niet meer te achterhalen. Dat is noodzakelijk informatie; ProRail mag alleen de variabele kosten in rekening brengen aan spoorvervoerders," zegt ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring.

ProRail krijgt tot uiterlijk 1 juni 2016 om de tarieven die de spoorvervoerders moeten betalen en de onderbouwing daarvan opnieuw aan de toezichthouder voor te leggen.