Volledig scherm
© BELGA

PvdA: Pensioenfondsen snel uit olie en gas

Pensioenfondsen moeten hun beleggingen in fossiele bedrijven als Shell  en BP zo spoedig mogelijk afbouwen naar nul. Dat wil regeringspartij PvdA.

Quote

Ik wil snel van pensioen­fond­sen horen waarom zij nog steeds in fossiele bedrijven investeren

Jan Vos, Kamerlid en eneriespecialist PvdA
Volledig scherm
© ANP

Volgens de sociaaldemocraten vormen beleggingen in olie, steenkool behalve een milieurisico ook een potentieel gevaar voor de pensioenen van miljoenen werknemers. ,,Doordat er steeds minder CO2 mag worden uitgestoten en duurzame energie snel belangrijker wordt, kunnen aandelen van fossiele bedrijven straks wel eens flink kelderen," stelt energiewoordvoerder Jan Vos, die overigens zelf geen concrete namen van zulke risico-bedrijven wil noemen.

Hij wijst op de waarschuwing die de Engelse toezichthouder, de Bank of England, onlangs daarover deed. ,,Ook de Amerikaanse ex-Financiën minister Hank Paulson vreest daarvoor. In Europa wordt de discussie echter totaal niet gevoerd."

Vos wil dat staatssecretarissen Mansveld (Infrastructuur & Milieu) en Klijnsma (Sociale Zaken) snel met pensioenfondsen in gesprek gaan. ,,De belastingbetaler mag hier niet voor opdraaien zoals destijds met de banken."

Zelf gaat Vos dit najaar een hoorzitting organiseren. ,,Ik wil van de fondsen horen waarom zij nog steeds in fossiel investeren." Bij een onbevredigend antwoord moeten de fondsen die investeringen in enkele jaren tijd verplicht beëindigen. ,,Slechts als ze een heel goed verhaal hebben, is een uitzondering mogelijk."

Reactie ABP
Pensioenfondsen voelen niets voor een verplichte exit uit steenkool, olie en gas. ,,Wij zijn er om voor goede pensioenen te zorgen en fossiele brandstoffen zullen nog decennia lang een belangrijke rol spelen," laat het ABP weten dat voor 30 miljard euro in fossiele bedrijven zitten. ,,Liever stellen wij ons als aandeelhouder kritisch op," aldus ABP-woordvoerder Jos van Dijk. ,,Zo hebben we Shell nadrukkelijk afgeraden te boren op de Noordpool."

Wél gaat het ABP zijn beleggingsportefeuille fors vergroenen. Afgelopen jaar  zijn de duurzame beleggingen al verdubbeld.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) wil in 2020 zijn groene investeringen verviervoudigen tot 12 procent van de 188 miljard euro grote portefeuille. Stoppen met fossiel is op dit moment een brug te ver. ,,We hopen dat het kabinet eerst zorgt voor een stabieler investeringsklimaat in duurzaam," zegt uitvoerder PGGM dat voor PFZW belegt. ,,Dat zou ons enorm helpen."

Milieuliefde
De laatste jaren staan 'foute' beleggingen steeds meer in de picture. Zo haalde diverse pensioenfondsen, waaronder Zorg & Welzijn, tabaksbedrijven uit hun portefeuille.

Vos krijgt bijval van een meerderheid van de Nederlanders. Uit een recente poll van I&O Research in opdracht van Trouw blijkt althans dat 64 procent van de bijna 1500 ondervraagden wil dat het ABP niet langer investeert in fossiel.

De PvdA'er beklemtoont zijn plan niet eens zo zeer uit milieuliefde te doen. ,,Investeren in fossiel levert echt enorme risico's op. Stel dat het voor Shell misgaat op de Noordpool zoals eerder met BP. Dan dalen de koersen enorm."