Raad van State: ‘Nederlanders betalen veel belasting’
De Raad van State, een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet, is bezorgd over de hoeveelheid belasting die Nederlanders betalen. Elk jaar zijn huishoudens iets meer kwijt van hun inkomen aan onder andere de zorg. Het kabinet moet daar meer oog voor hebben, schrijft de Raad in haar jaarlijkse voorjaarsrapportage.
De Raad adviseert het kabinet ook meer te doen om Nederland voor te bereiden op een nieuwe economische dip. Zo moet de staatsschuld verder worden afgelost en ons pensioenstelsel worden hervormd. Het geld dat het kabinet nu overhoudt op de begroting moet niet te makkelijk aan andere dingen worden uitgegeven.
Door nu zuinig aan te doen, kan worden voorkomen dat burgers straks weer een enorme belastingverhoging krijgen wanneer de overheid bij een nieuwe recessie weer minder inkomsten krijgt. De Raad van State vindt dat het kabinet niet van die lijn moet afwijken. Ook al is de verleiding groot nu ‘leuke dingen’ te doen met het geld.
De economische hoogtij kan zo omslaan, waarschuwde eerder het kabinet zelf ook al op Prinsjesdag. Daarom doet het kabinet er volgens de Raad goed aan om door te gaan met het aanleggen van een buffer voor wanneer het straks weer slechter gaat. Zo zijn straks ‘bij economische verslechtering plotselinge bezuinigingen op de overheidsfinanciën of verhogingen van de belastingen niet nodig’, schrijft de Raad.
Stijgende lasten
De Raad van State waarschuwt dat huishoudens de lasten de afgelopen jaren al behoorlijk hebben zien stijgen. Van elke euro die ze verdienen, moet steeds meer worden afdragen aan de overheid voor bijvoorbeeld onderwijs, zorg en veiligheid. Dit jaar stijgt dit percentage verder naar 39,6 procent. Elk jaar wordt dat iets hoger. De Raad van State schrijft dat Nederlanders relatief veel belasting betalen en waarschuwt ervoor dat burgers daardoor minder te besteden krijgen.
Verder constateert de Raad dat Nederland weliswaar voldoet aan alle Europese begrotingsregels, maar dat we het vergeleken met de ons omringende landen niet bijzonder goed doen. Hoewel het kabinet zichzelf regelmatig op de borst klopt over de financiële prestaties, zijn we Europees slechts een ‘middenmoter’, constateert de Raad. Er zijn vier andere landen die meer geld overhouden op de begroting dan wij en negen landen die een relatief lagere staatsschuld hebben.
Koopkracht
Premier Mark Rutte wijst erop dat het kabinet de inkomstenbelasting verlaagt de komende jaren. Van de huidige drie belastingtarieven blijven er maar twee over. ,,Netto gaan de meeste mensen er in koopkracht op vooruit, ook na de verhoging van de btw bijvoorbeeld.’' Verder heeft het kabinet beloofd volgend jaar ook de belasting op de energierekening te verlagen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Het Britse feest rond de brexit valt in het water: ‘Van de voordelen merkt bijna niemand iets’
De Britten wachten zes jaar na het EU-referendum nog altijd op de beloofde voordelen van de brexit. Inflatie, economische stagnatie en stakingen kleuren het Britse landschap. -
Zzp’en met maar één opdrachtgever wordt een stuk moeilijker, flitsbezorgers op de korrel
Zelfstandigen die voor slechts één opdrachtgever werken, worden straks vaker als schijnzelfstandige betiteld. Dat kan ertoe leiden dat werkgevers zo’n medewerker echt in dienst moeten nemen en dus duurder uit zijn. Vooral flitsbezorgdiensten die met zzp-constructies werken kunnen hun borst natmaken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
De omstreden sultan van Brunei woont in een Disneypaleis
De sultan van Brunei ligt onder vuur door de invoering van de sharia-wetten. Op homoseksualiteit en overspel staat de doodstraf. Deze krant was erbij toen Beatrix in 2013 hem bezocht.
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMTips en trucs
Belastingaangifte 2018 nog doen? Hier moet je op letten
Voor alle mensen die het klusje voor zich uit hebben geschoven: je hebt nog tot 1 mei de tijd om belastingaangifte te doen. Maar geen paniek: dit zijn de belangrijkste wijzigingen en tips voor de aangifte over 2018. -
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen.