Volledig scherm
de © ANP

Rabo: groei economie over hoogtepunt

De groei van de Nederlandse economie is bijna over zijn hoogtepunt heen. De economie groeit dit jaar nog met 2,9 procent, even hard als in 2017, maar daarna gaat het voorzichtig bergafwaarts met het bruto binnenlands product (bbp). Dat schrijven economen van de Rabobank.

De economische groei zwakt volgens de kenners volgend jaar af naar 2,3 procent. ,,Onze import groeit harder dan die van onze handelspartners, wat de groei van ons bbp afremt", zegt hoofdeconoom Menno Middeldorp. Ook het afnemende vertrouwen onder producenten zwakt de groei af.

De Rabobank ziet verder dat de werkloosheid afstevent op 3,6 procent. Dat is het laagste jaarniveau in zeker vijftien jaar tijd. Dat betekent dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt en dat bedrijven dus meer moeite zullen krijgen om geschikt personeel te vinden.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldde vorige maand ook al dat de Nederlandse economie dit jaar en volgend jaar iets minder hard groeit dan gedacht. Het CPB voorziet nu voor 2018 een groei van 2,8 procent en van 2,5 procent in 2019. In juni ging het planbureau nog uit van een groei van respectievelijk 2,9 en 2,7 procent.

De Nederlandse bank waarschuwde in juni voor oververhitting van de Nederlandse economie. Die groeit snel en is sterk. Dat komt onder andere door de overheidssubsidies, de groeiende werkgelegenheid en door het zelfverzekerde karakter van de economie. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een maand later.