Volledig scherm
© ANP

Rabobank, AH en Jumbo genomineerd om 'leugenachtige praatjes'

Albert Heijn, Jumbo, Campina, Rabobank en ECOstyle zijn dit jaar genomineerd voor de Liegebeestverkiezing 2018 van Wakker Dier. Met de jaarlijkse actie probeert de stichting misleidende claims over dierenwelzijn aan te pakken.

Volgens Wakker Dier bluft Albert Heijn over de goede leefomstandigheden van de eenden voor haar premium eendenborst. De stichting heeft kritiek op Jumbo, omdat zij levende kreeft verkoopt en hierbij adviseert om deze een half uur in het vriesvak te leggen voordat deze levend wordt gekookt. Volgens de stichting houdt Jumbo haar klanten onterecht voor dat de kreeft hierdoor wordt verdoofd. 

Op zuivelpakken van Campina staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Volgens Wakker Dier gaan melkkoeien meestal voor hun zesde jaar naar de slacht vanwege gezondheidsproblemen, terwijl een gezonde melkkoe veertien jaar oud kan worden. Deze bewering van Wakker Dier stuit op veel kritiek van melkveehouders. 

Dierenvoeding van het merk ECOstyle is door Wakker Dier genomineerd vanwege ‘de verwarrende merknaam’. De Rabobank pretendeert in een ‘verduurzamings’-campagne de voedingssector te willen wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012-2017 voor miljarden euro’s in onder andere megastallen, zo blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Onsmakelijk

De verkiezing wordt al tien jaar georganiseerd. Consumenten kunnen tot en met 2 september stemmen op de meest misleidende claim. ,,Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

In de voorgaande jaren won onder andere plofkipgigant KFC met het praatje 'don’t worry, eat happy' en sleepte Plus de titel in de wacht vanwege haar Goudse kaas met stalmelk, waar een afbeelding van een koe in de wei op stond. De kaas wordt inmiddels gemaakt van weidemelk. 

Vorig jaar 'won' Albert Heijn de titel met een product van industrievarkensvlees, serranoham, waarvan was gesuggereerd dat het kwam van varkens in de wei.