Volledig scherm
De Rabobank zou volgens Greenpeace groot financier zijn van megastallen en andere projecten in de bio-industrie. © ANP

‘Rabobank grote financier bio-industrie’

De Rabobank is ondanks zijn groene pr een grote financier van de megastallen en andere projecten in de bio-industrie. Dat meldt Greenpeace na onderzoek naar de investeringen van de bank in de vee-industrie. 

De bank zou daardoor bijdragen aan klimaatverandering, schade aan de natuur, stank en dierenleed. Volgens Rabobank is het beleid ,,een stuk genuanceerder” dan hoe Greenpeace het doet voorkomen.

Greenpeace achterhaalde met gegevens van het Kadaster dat de Rabobank in veertien bedrijven 100 miljoen euro of meer heeft gestoken. Het gaat onder meer over een megastal voor 21.000 dieren, een bouwplan voor een stal voor 16.000 varkens pal naast een natuurgebied, een slachthuis dat regelmatig de regels overtreedt en een plan voor een enorme mestfabriek in Oss.

Volgens Greenpeace passen mestfabrieken en megastallen helemaal in de visie van Rabobank: intensivering en schaalvergroting terwijl de werkelijke oplossing, minder vlees en meer ecologische landbouw, wordt genegeerd. De negatieve gevolgen voor klimaat en natuur worden getracht tegen te gaan met dure technische maatregelen zoals mestverwerking en -vergisting.

,,Deze foute investeringen zijn een pijnlijke illustratie dat de Rabobank op een doodlopende weg zit”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace. Volgens hem willen veel boeren best duurzamer gaan werken maar zitten ze klem tussen kleine winstmarges en torenhoge leningen.

Nuance

Rabobank wijst erop dat de bank met Greenpeace overlegt aan de Klimaattafel Landbouw. ,,Het heeft onze voorkeur om samen te werken aan het klimaat, in plaats van elkaar daarop te bevechten.” De bank laat verder weten al te zien dat de veestapel afneemt door verduurzaming en innovatie.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.