Volledig scherm
© ANP

Rabobank waarschuwt voor teruglopende winst door coronacrisis

Rabobank verwacht dit jaar minder winst te maken. De bank denkt dat het dit jaar hard geraakt zal worden door de negatieve gevolgen van de coronacrisis op de economie. Dat zegt de bank in een update over de virusuitbraak.

Rabobank wijst daarbij op fors hogere afschrijvingen als gevolg van de crisis. De bank rekent voor dit jaar bij afboekingen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op een bedrag van wel 2 miljard euro. Dat is volgens de bank twee keer zo hoog dan tijdens een gemiddeld jaar. Naast de kredietverliezen denkt de bank ook lagere inkomsten te hebben door onder andere de aanhoudende lage rente. 

Het is volgens de bank nog te vroeg om een concrete prognose voor de nettowinst dit jaar te geven, maar er zal wel een ‘significante impact’ te voelen zijn, aldus Rabobank.

Sterke buffers

Het bedrijf denkt dat de  financiële buffers van de Rabobank sterk genoeg zijn om de impact te kunnen opvangen. ,,De Rabobank is met haar solide positie goed gepositioneerd om klanten en medewerkers daar waar mogelijk bij te staan in de crisis’’, zo zegt  bestuursvoorzitter Wiebe Draijer in een verklaring van de bank. 

Rabobank zegt klanten tegemoet te komen in de crisistijd, bijvoorbeeld door uitstel van betaling te bieden op leningen van bedrijven en particulieren. De bank behoort tot de belangrijkste kredietverstrekkers aan kleine en middelgrote bedrijven in Nederland. Daarnaast is Rabobank een grote speler op de hypotheekmarkt.

De bank denkt verder dat de Nederlandse economie dit jaar met 5 procent kan gaan krimpen door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Daarbij hanteert Rabobank een aanname van een kortstondige crisis. Voor 2021 gaat de bank dan weer uit van een economisch herstel in Nederland met 4,9 procent. Voor de wereldeconomie rekent het financiële concern voor 2020 op een krimp met 2,6 procent, met een groei van 5,3 procent volgend jaar.

Andere banken

Ook ABN AMRO en ING hebben last van teruglopende resultaten door de coronacrisis. Zo meldde ABN AMRO eerder dat het in het eerste kwartaal een nettoverlies van 395 miljoen euro heeft geleden als gevolg van de coronacrisis. Terwijl over dezelfde periode een jaar eerder nog bijna een half miljard euro winst werd gemaakt. En ook ING zag zich net als andere grote banken genoodzaakt veel geld opzij te zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. ING hield in het eerste kwartaal onder de streep 670 miljoen euro over, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.