Volledig scherm
© ANP

Rabobank wil kritisch boek uit de schappen

De Rabobank eist bij de Haagse rechtbank dat de gehele oplage van het nieuwe boek 'De Verpanding' de schappen uit gaat. De bank is razend dat in het voor Rabo zeer kritische werk medewerkers met naam en toenaam worden genoemd.

Quote

De privacy van onze medewer­kers wordt geschonden

Rabo-woordvoerder René Loman
Volledig scherm
Omslag van het gewraakte boek De Verpanding © AD

In 'De Verpanding' schetst Derwort een ontluisterend beeld van Rabobank's afdeling Bijzonder Beheer, die dealt met ondernemers in financiële nood. Twee kunsthandelaren worden door de bank met allerlei kunstgrepen het vel over de oren getrokken. 

Volgens de bank bevat het in enkele duizenden exemplaren gedrukte boek talloze onjuistheden. ,,Maar daar gaat het ons niet eens om," zegt woordvoerder René Loman. ,,Een kritisch verhaal mag in Nederland, maar door onze medewerkers met naam te noemen wordt een duidelijke grens overschreden. In het belang van hun privacy stappen wij daarom naar de rechter." 

In het kort geding dat op 1 april voor de rechtbank Den Haag dient daagt Rabobank uitgeverij Sportliteratuur en stichting Restschuld Eerlijk Delen (Stichting RED) die strijd tegen misstanden in de bancaire wereld. 'De Verpanding' is in opdracht van RED is geschreven. 

Misstanden
Volgens schrijfster Derwort is het noemen van man en paard een bewuste keuze. ,,Grote probleem met Rabobank en andere banken is dat niemand verantwoordelijkheid neem voor alle misstanden. Banken beschermen hun personeel en medewerkers verschuilen zich op hun beurt achter het beleid. Zij zeggen slechts opdrachten uit te voeren."

Derwort zegt Rabobank nadrukkelijk te hebben gevraagd om met medewerkers van de afdeling Bijzonder Beheer te spreken. ,,Dat mocht niet." Rabobank bevestigt die lezing. ,,Wij willen niet via de media ingaan op individuele gevallen en hebben haar verzoek geweigerd," aldus woordvoerder Loman.

Mild
Stichting Red, dat 5500 leden claimt te hebben, stelt niet te begrijpen waarom Rabobank naar de rechter gaat. ,,Het verhaal is nog mild opgeschreven," stelt advocaat Sven Hulleman. Dat vindt Derwort zelf ook. ,,Ik besef terdege dat ik maar één kant van het verhaal heb. Bepaalde zaken heb ik daarom bewust weggelaten."

De afdeling Bijzonder Beheer van Rabobank ligt de afgelopen tijd overigens vaker onder vuur. Zo trokken kritische tuinders recent in het AD aan de bel omdat Rabobank ze te snel bankroet zou laten gaan. Kritiek kreeg de bank recent daarover ook van burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland.