Radiopiraat van nu is harde crimineel die zender met asbest beschermt
Etherpiraten vertonen steeds vaker crimineel gedrag en 'beschermen' hun illegale zenders met asbest of vaten brandstof. Ook mishandelen en bedreigen ze inspecteurs van Agentschap Telecom.
Etherpiraten zijn al lang geen kwajongens meer, die alleen wat storingen veroorzaken
Mede door torenhoge boetes tot 45.000 euro hebben duizenden etherpiraten er afgelopen jaren de brui aan gegeven. Zij draaien hun plaatjes enkel nog op internet of zetten een legale evenementenzender neer. Een kleine groep diehards weigert echter te stoppen, constateert Agentschap Telecom in zijn nieuwe jaarverslag dat vandaag verschijnt. De toezichthouder is afgelopen jaar 127 keer naar de strafrechter gestapt en gaat tegenwoordig vaak met politiebescherming op pad.
Het probleem speelt met name in landelijke gebieden te Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. ,,Radiopiraten van nu zijn niet langer de kwajongens van vroeger, maar keiharde criminelen'', zegt John Derksen, plaatsvervangend hoofdinspecteur. ,,Het gaat om een fanatieke groep van 150 mensen die niet schroomt om geweld te gebruiken of inspecteurs thuis te bedreigen.” Twee weken geleden werd een inspecteur nog uit zijn auto getrokken.
Agressief
De piraten gebruiken bovendien steeds agressievere tactieken. Het barricaderen met asbestplaten is allang geen incident meer. In Hengelo troffen inspecteurs begin dit jaar het kankerverwekkende materiaal aan toen ze illegaal radiostation Standalone uit de lucht wilden halen. In Hoogeveen barricadeerden piratenzenders Rini, de Bolderkar en Studio Marcello hun gezamenlijke mast met asbest, net als eerder radiopiraat Ster van Twente in Overijssel.
Levensgevaarlijk
Wij zijn vorig jaar 127 maal naar de strafrechter gegaan. Vaak is de dader helaas onvindbaar.
In het Gelderse Zieuwent hingen piraten eind april een vat diesel naast hun illegale zender. Nieuwste tactiek is het inbreken in kasten van mobiele providers als KPN of in watergemalen, vertelt Derksen. ,,Daarna tappen ze illegaal stroom af voor hun illegale zenders.” Hij spreekt van levensgevaarlijke situaties voor inspecteurs en de maatschappij. ,,Door uitval van mobiele netwerken is 112 moeilijker bereikbaar of valt het C2000 netwerk voor politie hulpdiensten uit. Bovendien zorgen deze praktijken voor milieuschade.”
Door al deze criminele praktijken stapte Agentschap Telecom afgelopen jaar 127 keer naar de strafrechter. Probleem is echter dat nauwelijks te achterhalen valt wie de eigenaar van de illegale apparatuur is. Van de 127 strafzaken was er slechts bij 9 een aanwijsbare dader. ,,Op heterdaad betrappen lukt zelden en eigenaren zijn moeilijk te vinden.”
De zender langer in de lucht houden om piraten zo te betrappen is ook geen optie. Vaak wordt er onder valse naam uitgezonden. ,,Bovendien blijft de gevaarlijke situatie zo in stand.” De toezichthouder heeft echter een lange adem. Regelmatig wordt later alsnog een dader gevonden, waarna de rechtszaak wordt heropend.
Zeecontainers
En zo blijft het kat en muisspel tussen Agentschap Telecom en de resterende piraten nog even voortduren. Het hangen van piratenzenders in hoogspanningsmasten is eveneens populair. Voordeel voor de piraat: met relatief laag vermogen kan over een groot gebied worden uitgezonden. ,,Het is alleen levensgevaarlijk, zowel voor piraten als voor ons'', stelt Derksen.
Nieuw is ook dat piraten zeecontainers gebruiken, waarin zenders worden geplaatst. Onder meer de Haaksbergse zender Nieuwjaars Combinatie Rietmolen (NCR) gebruikte die methode. Aangezien de zeecontainer met dikke sloten was beveiligd, kon die alleen met een slijptol worden opengemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
Vanaf 2023 eenmalige vergoeding voor slachtoffers beroepsziekten
Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding. De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en de ‘schildersziekte’. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit Parijse topterras is trekpleister voor toeristen en draait jaaromzet van 12 miljoen euro
Twee Amerikaanse vrouwen voelen zich eventjes op-en-top Parisiennes. Ze hebben een assortiment Franse kaasjes voor zich, nippen aan hun witte wijn, en kijken met modieuze zonnebrillen op hun neus naar de voorbijgangers op de zonovergoten Boulevard Saint-Germain. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
EU bant witwassen via cryptowereld uit
Europa brengt de wereld van misdaad en terreur een flinke slag toe door witwassen via cryptomunten uit te bannen. Lidstaten en Parlement hebben daarover een voorlopig akkoord bereikt.
-
PREMIUM
KLM lost laatste deel coronalening Nederlandse staat af, strenge voorwaarden blijven van kracht
Op de laatste werkdag van topman Pieter Elbers heeft KLM ook haar laatste geleende coronamiljoenen afgelost. Maar de strikte voorwaarden bij de coronasteun blijven, inclusief het inleveren van loon, intact. -
KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.