Volledig scherm
In een 35 meter hoge zendmast in Staphorst werd vorig jaar een illegale zender van radiopiraat Pipo's FM aangetroffen. De ontmanteling duurde lang omdat er asbestplaten omheen waren geplaatst. © Nederlandse Freelancers

Radiopiraat van nu is harde crimineel die zender met asbest beschermt

Etherpiraten vertonen steeds vaker crimineel gedrag en 'beschermen' hun illegale zenders met asbest of vaten brandstof. Ook mishandelen en bedreigen ze inspecteurs van Agentschap Telecom.

Quote

Etherpira­ten zijn al lang geen kwajongens meer, die alleen wat storingen veroorza­ken

John Derksen, plaatsvervangend hoofdinspecteur Agentschap Telecom
Volledig scherm
Een inspecteur van etherwaakhond Agentschap Telecom. Fotograaf: Ricardo Smit

Mede door torenhoge boetes tot 45.000 euro hebben duizenden etherpiraten er afgelopen jaren de brui aan gegeven. Zij draaien hun plaatjes enkel nog op internet of zetten een legale evenementenzender neer. Een kleine groep diehards weigert echter te stoppen, constateert Agentschap Telecom in zijn nieuwe jaarverslag dat vandaag verschijnt.  De toezichthouder is afgelopen jaar 127 keer naar de strafrechter gestapt en gaat tegenwoordig vaak met politiebescherming op pad. 

Het probleem speelt met name in landelijke gebieden te Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. ,,Radiopiraten van nu zijn niet langer de kwajongens van vroeger, maar keiharde criminelen'', zegt John Derksen, plaatsvervangend hoofdinspecteur. ,,Het gaat om een fanatieke groep van 150 mensen die niet schroomt om geweld te gebruiken of inspecteurs thuis te bedreigen.” Twee weken geleden werd een inspecteur nog uit zijn auto getrokken. 

Agressief
De piraten gebruiken bovendien steeds agressievere tactieken. Het barricaderen met asbestplaten is allang geen incident meer. In Hengelo troffen inspecteurs begin dit jaar het kankerverwekkende materiaal aan toen ze illegaal radiostation Standalone uit de lucht wilden halen. In Hoogeveen barricadeerden piratenzenders Rini, de Bolderkar en Studio Marcello hun gezamenlijke mast met asbest, net als eerder radiopiraat Ster van Twente in Overijssel.

Levensgevaarlijk

Volledig scherm
Twentse zendpiraten gebruiken een inbeslaggenomen en weer teruggegeven zendmast als trofee en lichtmast bij een piratenfeest. © Wouter Borre
Quote

Wij zijn vorig jaar 127 maal naar de strafrech­ter gegaan. Vaak is de dader helaas onvindbaar.

John Derksen, Agentschap Telecom

In het Gelderse Zieuwent hingen piraten eind april een vat diesel naast hun illegale zender. Nieuwste tactiek is het inbreken in kasten van mobiele providers als KPN of in watergemalen, vertelt Derksen. ,,Daarna tappen ze illegaal stroom af voor hun illegale zenders.” Hij spreekt van levensgevaarlijke situaties voor inspecteurs en de maatschappij. ,,Door uitval van mobiele netwerken is 112 moeilijker bereikbaar of valt het C2000 netwerk voor politie hulpdiensten uit. Bovendien zorgen deze praktijken voor milieuschade.”

Door al deze criminele praktijken stapte Agentschap Telecom afgelopen jaar 127 keer naar de strafrechter. Probleem is echter dat nauwelijks te achterhalen valt wie de eigenaar van de illegale apparatuur is. Van de 127 strafzaken was er slechts bij 9 een aanwijsbare dader. ,,Op heterdaad betrappen lukt zelden en eigenaren zijn moeilijk te vinden.”

De zender langer in de lucht houden om piraten zo te betrappen is ook geen optie. Vaak wordt er onder valse naam uitgezonden. ,,Bovendien blijft de gevaarlijke situatie zo in stand.” De toezichthouder heeft echter een lange adem. Regelmatig wordt later alsnog een dader gevonden, waarna de rechtszaak wordt heropend.

Zeecontainers

En zo blijft het kat en muisspel tussen Agentschap Telecom en de resterende piraten nog even voortduren. Het hangen van piratenzenders in hoogspanningsmasten is eveneens populair. Voordeel voor de piraat: met relatief laag vermogen kan over een groot gebied worden uitgezonden. ,,Het is alleen levensgevaarlijk, zowel voor piraten als voor ons'', stelt Derksen.

Nieuw is ook dat piraten zeecontainers gebruiken, waarin zenders worden geplaatst. Onder meer de Haaksbergse zender Nieuwjaars Combinatie Rietmolen (NCR) gebruikte die methode. Aangezien de zeecontainer met dikke sloten was beveiligd, kon die alleen met een slijptol worden opengemaakt.

Volledig scherm
Een illegale zendmast vorig jaar in Dedemsvaart, waarvoor asbest platen zijn aangebracht. Op het bord hebben de piraten aan Agentschap Telecom geschreven: ,,Heren AT, boven u bevindt zich spuitasbest." © GinoPress B.V.
Volledig scherm
Etherpiraten in het centrum van Tubbergen voeren actie. NB: De personen op de foto hebben niks met de in dit artikel beschreven praktijken te maken. © Rene Leget