Rechter steekt stokje voor sluiting filialen Hudson's Bay in Amsterdam en Breda
Hudson’s Bay, dat in september aankondigde de Nederlandse vestigingen eind dit jaar te sluiten, moet de filialen in Amsterdam en Breda langer openhouden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vanmiddag besloten in een kort geding, aangespannen door de verhuurder van de panden.
Delen per e-mail
De warenhuisketen had eerder langjarige huurovereenkomsten afgesloten, en kan daar nu niet zomaar onderuit. Het filiaal in Breda moet in ieder geval tot 31 augustus 2022 openblijven, de winkel in Amsterdam zelfs nog een jaar langer.
De Nederlandse tak van het Canadese Hudson’s Bay vroeg gisteren uitstel van betaling aan, nadat half september al bekend werd gemaakt dat de keten uit Nederland vertrekt. Het bedrijf zegt door een uitspraak van de rechter en daarop volgende dwangsommen niet meer goed aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.
Het hof rekent Hudson’s Bay aan dat zij geen overleg met haar verhuurder heeft gevoerd, terwijl daarop in een eerder vonnis uit mei 2019 al door de kantonrechter was aangedrongen. Het warenhuis heeft hiervoor geen goede verklaring gegeven, oordeelt de rechter.
Volgens het gerechtshof hebben - naar de verhuurder - ook de andere winkeliers er baat bij dat de winkels open blijven. Zo zou de toeloop in de winkelcentra gehandhaafd kunnen worden. De verhuurder van de vestigingen was om de aangekondigde sluiting van de winkels eerst naar de kortgedingrechter gestapt. Die stelde begin deze maand al dat Hudson’s Bay de huur niet zomaar kon opzeggen. Hudson’s Bay is vervolgens in beroep gegaan bij het hof.
V&D
Hudson’s Bay heeft vijftien winkels in Nederland en circa 1400 mensen in dienst. De keten dacht de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap te kunnen overnemen, maar dat is mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend.
De warenhuisketen had aanvankelijk het plan om twintig winkels te openen, maar toen de geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, werd dat aantal teruggeschroefd en verkondigde het bedrijf zich te willen ‘concentreren op de vijftien steden’.
Verder in het nieuws
-
‘Plannen Shell, BP en rest oliesector leveren evenveel uitstoot op als 1200 nieuwe kolencentrales’
De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. -
PREMIUM
Topondernemers steunen Roderick: ‘Faillissement betekent niet dat je mislukt bent’
Het faillissement van Splendid Media, het bedrijf van de tiener Roderick van Empel uit Bergschenhoek, roept veel reacties op. Sommige lezers zijn kritisch, maar de kenners, winnaars van de Rotterdamse ondernemersprijs, steunen de jonge ondernemer: ,,We doen er in Nederland heel spastisch over, maar het is helemaal geen schande om een keer failliet te gaan.’’ -
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent. -
Uitstoot fabriek Tata Steel blijkt veel te hoog
De uitstoot van stof uit een van de fabrieken van staalfabrikant Tata Steel blijkt anderhalf tot twee keer zo hoog als toegestaan. Dat concludeert het staalbedrijf in IJmuiden na eigen metingen. De provincie Noord-Holland stelt naar aanleiding van de ontdekking een onderzoek in naar de situatie bij andere fabrieken van Tata. -
‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’
ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.
-
Rookruimtes sneller in de ban, ook speeltuinen eerder rookvrij
Rookruimtes in openbare gebouwen, bij overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan sneller dicht dan eerder werd voorzien. Ook in geen enkele speeltuin mag binnenkort nog een sigaret worden opgestoken. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
PREMIUM
Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.