Volledig scherm
De wereld telt weer meer miljardairs. © ANP Kippa

Record: de wereld telt 2043 mega-Dagoberts

Er zijn meer miljardairs dan ooit, meldt zakenblad Forbes. Vooral de Chinezen zijn in opkomst.

Volledig scherm
Bill Gates is voor de vierde maal op rij de rijkste persoon op aarde. © AFP

Recordstanden op de beurzen, lage olieprijzen en een sterke dollar hebben geen slechte invloed gehad op de megarijken der aarde. Sterker, het aantal miljardairs is hoger dan ooit. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes zijn er het afgelopen jaar 233 miljardairs bijgekomen. Het aantal mensen met negen nullen op hun bankrekening was het jaar daarvoor gedaald, maar staat nu op 2043. Een record, zo blijkt uit de zojuist gepubliceerde Top 500.

Ongeëvenaard rijk blijft Bill Gates met een geschat vermogen van 86 miljard dollar, 11 miljard meer dan vorig jaar. Voor het vierde achtereenvolgende jaar is hij de rijkste man ter wereld. Op het erepodium ook weer belegger Warren Buffett (75,6 miljard, 14,8 miljard meer dan vorig jaar) en voor het eerst Amazon-baas Jeff Besos (72,8 miljard). Hij had het beste jaar van iedereen en voegde 27,6 miljard dollar toe aan zijn vermogen. De baas van Zara, Amancia Ortega (71,3 miljard) viel uit de top 3 en staat vierde. Mark Zuckerberg deed het ondanks de kritiek op Facebook prima en klom met 11,4 miljard erbij naar de vijfde plaats. De 31-jarige wereldverbeteraar heeft een fortuin van 56 miljard dollar.

Heineken

Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Charlene de Carvalho van Heineken. © ANP

Er waren dit jaar 195 nieuwkomers. Daarvan 76 Chinezen tegen ‘slechts’ 51 nieuwe Amerikaanse miljardairs. In totaal blijven de Verenigde Staten China nog ruim voor: 565 tegen 319.

In de lijst staan negen Nederlandse Dagoberts. Rijkste is Charlene de Carvalho-Heineken met 13,1 miljard. Ruim drie keer meer dan uitzendbaas Frits Goldschmeding.