Volledig scherm
Vooral in de bouw hebben bedrijven het zwaar. © ANP

Recordaantal bedrijven failliet

Het aantal faillissementen in ons land heeft een recordhoogte bereikt. In de eerste 2 maanden van 2013 gingen 2273 bedrijven failliet, schrijft het Algemeen Dagblad.

Het aantal bedrijven dat failliet ging, steeg het hardst in Zeeland en Groningen. Daar verdubbelde het aantal vergeleken met vorig jaar. De hardste klappen vallen in de bouw, de transportsector en de detailhandel, blijkt uit de gegevens van FaillissementsDossier, dat alle faillissementen in ons land registreert.

De groei van het aantal faillissementen neemt voor het eerst sinds het begin van de crisis wel af. In januari en februari nam het aantal nog met 30 procent toe, nu nog 'slechts' met 10 procent. Volgens economen komt dat vooral doordat de zwakste bedrijven al failliet zijn.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.