Volledig scherm
In de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht zijn zzp'ers aan het werk. © ANP

Recordaantal bedrijven opgericht in 2018, vooral eenmanszaken zijn populair

Het afgelopen jaar is een recordaantal bedrijven opgericht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het overgrote deel waren dat eenmanszaken.

Er gingen in 2018 ruim 191.000 bedrijven van start in Nederland, terwijl er bijna 107.000 werden opgeheven. Het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste aantal na 2007. In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen eind vorig jaar. Daarvan bestaat 80 procent uit eenmansbedrijven.

Van alle nieuwe bedrijven in 2018 betrof het in 94 procent van de gevallen eenmansbedrijven. Dat was in 2007 nog 82 procent. Maar ook bij de opheffingen ging het voor de overgrote meerderheid om eenmanszaken.
Er kwamen in Nederland vorig jaar bijna 7000 bedrijven bij die onderwijs aanbieden, op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. 

Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst. Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke groei, evenals kunstbedrijven en webwinkels.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’