Volledig scherm
De grote vergelijkingssites zagen dit jaar meer overstappers. © Thinkstock

Recordaantal mensen wisselt van zorgverzekering

UpdateVergelijkingssites van zorgverzekeringen zagen flink meer overstappers dan vorig jaar. Independer spreekt van een toename van 20 procent. Volgens de site is er sprake van een record. Vergelijkingssite Pricewice zegt zelfs 26 procent meer overstappers te hebben dan vorig jaar. De populariteit van vrije zorgkeuze neemt steeds verder af.

Ieder jaar kunnen mensen tot en met 31 december van zorgverzekering wisselen. Volgens Independer deed van alle overstappers dat 16 procent op de laatste dag. Ook vergelijker Pricewise zegt dat het een traditie is dat de meeste overstappers op 31 december hun keuze maken. Het verschil in zorgkosten liep dit jaar behoorlijk uiteen. Gemiddeld betalen we ruim 6 euro meer per maand dan in 2018. Sommige verzekeraars hielden de basispremies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden de premies tot wel 15,8% ten opzichte van vorig jaar.

Vergelijker Zorgkiezer, die het aantal overstappers zag verdubbelen naar 100.000, zegt het logisch te vinden dat mensen zo laat pas hun keuze maken. ,,Pas na de kerstdagen waren de contracten van twee grote verzekeraars rond. Daarvoor kon je wel al overstappen, maar soms zonder te weten in welke ziekenhuizen je terecht kunt’’, zegt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.

Liever geld besparen

Consumenten verkiezen een lagere zorgpremie boven ruime zorgkeuze. Independer ziet de populariteit van de restitutiepolis (met volledig vrije zorgkeus) flink dalen. Waar twee jaar geleden nog bijna 1 op de 5 overstappers bij Independer voor vrije zorgkeus ging, sloot dit jaar nog geen 10% zo'n polis af.

Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer, vermoedt dat mensen scherper zijn op de premie. Een naturapolis (de verzekeraar betaalt hierbij de zorgrekening rechtstreeks, mits het een gecontracteerde zorgaanbieder) is goedkoper en bovendien is het prijsverschil met de restitutiepolis de afgelopen jaren verder opgelopen. Independer ziet bovendien dat zorgverzekeraars met steeds meer zorgverleners contracten hebben gesloten voor wat betreft de naturapolissen.

Ruim 68% van de overstappers sloot dit jaar een verzekering af met een verplicht eigen risico van 385 euro Daartegenover koos ruim 27% voor ophoging van het maximale vrijwillig eigen risico met 500 euro.

Meeste mensen stappen nooit over

Ondanks dat de vergelijkingssites meer overstappers zagen dit jaar blijven de meeste mensen gewoon zitten bij hun vertrouwde verzekeraar. Eind 2017 nam slechts 6 procent (1,1 miljoen Nederlanders) de gelegenheid te baat. En dat percentage overstappers is de laatste jaren eerder gedaald dan gestegen. Eind februari is bekend hoeveel mensen exact zijn overgestapt van zorgverzekering.