Volledig scherm
© AP

'Redding SNS kost iedere Nederlander 287 euro'

De zwaar in problemen zittende SNS Reaal wordt genationaliseerd. Dat heeft minister Dijsselbloem vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie. De nationalisatie gaat de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro kosten, naast 1,1 miljard aan leningen aan het bedrijf. De totale reddingsoperatie kost 4,8 miljard euro.

Poll

SNS komt in staatshanden

  • Prima (47%)
  • Jammer (53%)
8248 stemmen

RTL Nieuws heeft berekend dat de staatovername iedere Nederlander zo'n 287 euro gaat kosten.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval de regeringspartijen PvdA en VVD en de oppositiepartijen SP, CDA, D66 en GroenLinks steunt de nationalisatie van SNS Reaal door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Met grote tegenzin en veel kritiek op de top van SNS constateren de Kamerleden dat Dijsselbloem eigenlijk geen andere keus meer had. Zorgen zijn er wel over de kosten voor de belastingbetaler.

Grootheidswaanzin
'Deze bank dreigde aan grootheidswaanzin ten prooi te vallen', zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers. Hij constateert dat SNS 'intrinsiek rot' was door de problemen met de vastgoedportefeuille en dat de bank feitelijk failliet was toen oplossingen met private investeerders waren gestrand.

De PvdA steunt de nationalisatie en is zeer kritisch over de top van SNS. Kamerlid Henk Nijboer spreekt van 'onverantwoordelijke keuzes' en 'roekeloos gedrag' bij het SNS-bestuur. PvdA en VVD steunen allebei dat banken, aandeelhouders en verstrekkers van achtergestelde leningen meebetalen aan de redding. ,,Voor de PvdA staan de belangen van de gewone spaarders voorop. Met de ingreep is het geld van 1,6 miljoen spaarders en op 1 miljoen betaalrekeningen veiliggesteld'', aldus Nijboer.

'Laat de banken de redding zelf betalen'
Ook bij de oppositie is begrip voor het ingrijpen, behalve bij de PVV. ,,Laat de banken de redding van SNS maar zelf betalen uit hun eigen winst'', zegt PVV-leider Geert Wilders.

De SP eist dat de redding van de bank niet mag leiden tot nieuwe bezuinigingen. 'We gaan deze rekening niet verleggen naar ouderen, werknemers, studenten of zieken', zegt Kamerlid Arnold Merkies. Hij wil dat het kabinet onderzoekt hoe de bestuurders en handelaren van SNS Reaal kunnen worden aangepakt. 'Zij hebben jarenlang gespeculeerd en gegokt met andermans geld maar lijken nu weer vrijuit te gaan. Er zijn verhalen over grove misstanden.'

'Moeilijk te verteren'
Eddy van Hijum van het CDA vindt het 'moeilijk te verteren dat de belastingbetaler opdraait voor de vastgoed-ellende van SNS. De stabiliteit van het financiële stelsel staat voorop. Maar het mag niet zo zijn dat gewone burgers de rekening betalen, terwijl de projectontwikkelaars en banken die de commerciële vastgoedbubbel creëerden vrijuit gaan.'

Wouter Koolmees (D66) zegt: 'Het nationaliseren van een bank is een vergaande en uiterst vervelende maatregel. Maar het alternatief was erger geweest: een faillissement had de Nederlandse belastingbetaler veel meer geld gekost.'

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?