Volledig scherm
Spelen in water is voor de meeste kinderen het belangrijkste tijdens de vakantie. © RV

Reisenquête: Veel Nederlanders gaan liever zonder kids op vakantie

Nederlanders hebben meer stress op vakantie dan Vlamingen. Onze zuiderburen ondervinden weinig problemen als ze met hun kinderen op pad gaan, ze vinden het zelfs ontspannend. Veel Nederlandse ouders geven juist aan liever zonder de kinderen vakantie te vieren.

Het zijn een paar opvallende conclusies uit de enquête die reisorganisatie TUI en De Persgroep hielden onder ruim 2600 Nederlanders en Belgen. ,,Doel van dit onderzoek is in kaart brengen hoe wij onze vakantie voorbereiden en hoe we die het liefste doorbrengen. We hebben voornamelijk mensen met kinderen tot 16 jaar benaderd. De verdeling Nederlanders en Belgen is fifty-fifty . Ongeveer 1300 Nederlanders hebben meegewerkt aan de enquête’’, aldus TUI-woordvoerder Petra Kok.

Samengestelde gezinnen

Een kwart van de ondervraagde Nederlanders geeft aan liever zonder kinderen op reis te gaan. Bij nieuw samengestelde gezinnen ligt het percentage zelfs op 41 procent. Bij de Belgen geeft slechts 10 procent aan liever zonder kids op pad te gaan. Bij nieuw samengestelde gezinnen gaat het om 20 procent. Als het gaat om stress tijdens de vakantie, geven meer Nederlandse dan Vlaamse ouders aan dat dit vooral komt door het ontbreken van een babysit, zeurende kinderen, slecht weer, vertraging tijdens de reis, op het laatste moment een accommodatie regelen of de reisbestemming die niet overeenkomt met de verwachting. Zestig procent van de Vlamingen geeft juist aan dat er tijdens de vakantie minder ruzie is dan thuis. Bij de Nederlanders geeft 46 procent aan dat er minder verbaal geweld is. 

Zwembad

Kinderen spelen een belangrijke rol in de enquête. Ongeveer een derde (33 procent) geeft aan dat spelen in het zwembad het leukste is op de vakantiebestemming. Ook minder strenge regels, veel tijd spenderen met papa en mama en lekker eten scoren hoog. Wat kinderen vooral missen? Ruim 20 procent mist eigenlijk niets. Een deel (16 procent) geeft aan te balen dat ze niet in hun eigen bed kunnen slapen. Ook huisdieren en speelgoed worden door ongeveer 15 procent van de kinderen gemist. Een vakantie zonder mobieltje of laptop is voor de meeste gezinnen geen optie. Een ruime meerderheid van 84 procent geeft aan een smartphone mee te nemen. Ook de laptop gaat vaak mee (in 68 procent van de gevallen), hierbij valt op dat mensen zonder kinderen een stuk minder vaak (50 procent) mét laptop vrije dagen viert. 

Volledig scherm
Huisdieren worden regelmatig gemist tijdens de vakantie. © stock.xchng

Nog een paar opvallende uitkomsten op een rijtje:

-Bij Nederlanders gaat slechts 66 procent van hun kinderen graag mee op reis
-Nederlanders documenteren hun reis meer op sociale media en maken vaker een fotoboek
-Vlamingen reizen liever met de auto, Nederlanders gaan liever kamperen
-Nederlanders die met oudere kinderen reizen, gaan liever naar verre bestemmingen
-Voor Nederlanders zijn cultuur en geschiedenis een stuk minder belangrijk op reis

De uitslag van het reisonderzoek leert volgens TUI-woordvoerder Petra Kok dat de rol van kinderen niet moet worden onderschat. ,,Wij kunnen daar op inspelen door bijvoorbeeld in onze vliegtuigen een speelhoek te maken of door meer nadruk te leggen op accommodaties waar huisdieren zijn toegestaan. Ook kijken we naar excursies die mogelijk worden aangepast op wat juist onze jongste doelgroep leuk vindt. Want vaak is het toch zo dat als de kinderen het naar hun zin hebben, de ouders ook een fijne vakantie hebben.’’

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.