Reisorganisatie Sunweb wil Corendon toch niet inlijven, Corendon stapt naar de rechter
updateReisorganisatie Sunweb ziet af van de eerder aangekondigde overname van Corendon. Dat meldt Sunweb vanmiddag. Corendon laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter.
Delen per e-mail
De reden voor het afblazen van de deal is volgens Sunweb dat er voor de deadline niet kon worden voldaan aan alle eisen om de transactie af te ronden. ,,We betreuren het om deze aankondiging te doen, aangezien Sunweb Group aanzienlijke tijd en middelen heeft geïnvesteerd om deze transactie mogelijk te maken", aldus Mattijs ten Brink, ceo van Sunweb Group, in een schriftelijke verklaring. ,,Omdat er voor de long stop date niet aan de eisen is voldaan van de koop- en verkoopovereenkomst, hebben we de transactie beëindigd”, voegt hij eraan toe.
Corendon is het daar niet mee eens en spant een kort geding aan. Dat dient op 23 november in Amsterdam, laat directeur Steven van der Heijden weten. Volgens hem is er wel degelijk aan alle eisen voldaan en hij heeft dan ook alle vertrouwen in de juridische procedure.
De twee reisorganisaties maakten vorig jaar juni bekend een voorlopige overeenkomst te hebben getekend. Pas twee weken geleden, dus ruim anderhalf jaar na die aankondiging, stemde de Autoriteit Consument & Markt in met de overname. Sunweb en Corendon zijn beide grote aanbieders van pakketreizen voor zonvakanties naar onder andere bestemmingen rondom de Middellandse Zee. Na de overname zouden er in Nederland weinig andere aanbieders van pakketreizen overblijven: TUI, de grote concurrent, en enkele kleinere reisorganisaties. Reden voor de kartelwaakhond om veel tijd te nemen voor het onderzoek.
Normaal zou je heel blij zijn als zo'n akkoord van de ACM binnenkomt en dan drink je met elkaar via Zoom een glaasje champagne
,,Normaal zou je dan heel blij zijn als zo'n akkoord van de ACM binnenkomt en dan drink je met elkaar via Zoom een glaasje champagne. Dat gebeurde niet. Sunweb hulde zich daarna in stilzwijgen", aldus Corendon-baas Steven van der Heijden. Daarna kwamen al vrij snel geruchten dat Sunweb-eigenaar en durfinvesteerder Triton vanwege de coronacrisis uit- of afstel wilde of de deal wilde heronderhandelen.
Roet
Het lijkt er daarmee op dat corona roet in het eten gooit. De reisbranche is zwaar getroffen door de coronacrisis. Reisorganisaties hebben de afgelopen maanden al flink in hun organisatie moeten snijden. Corendon bijvoorbeeld verwacht aan het eind van dit jaar in vergelijking met maart dit jaar een derde minder personeel over te houden.
,,We letten op de kosten, we reorganiseren, we maken gebruik van de financiële regelingen die de overheid ons biedt en we kijken welke nieuwe markten we kunnen aanboren zoals deze zomer ons nieuwe aanbod in Nederland en België”, zei woordvoerster Audrey Denkelaar van Corendon eerder.
Ook Sunweb is volop bezig om de organisatie te herstructureren vanwege de terugloop in het aantal boekingen én de te boeken bestemmingen. ,,Voor volgend jaar houden wij rekening met 20 tot 25 procent minder vraag, dus op basis daarvan passen we onze organisatie aan”, zei Martine Langerak van Sunweb eind oktober. Dit betekent dat, naast het niet verlengen van tijdelijke contracten en stopzetten van vacatures, ook noodgedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten.
Tot en met september is al 20 procent van de circa 21.000 banen bij reisorganisaties - van touroperators, reisagenten tot reisbureaus - geschrapt. Het aantal ontslagen zal oplopen naar een derde, zo voorspelde de brancheorganisatie ANVR eerder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groei dankzij corona: Domino's breidt flink uit in Nederland
De keten Domino’s Pizza is van plan in de eerste helft van dit jaar twintig nieuwe vestigingen in Nederland te openen om zo in te spelen op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden in coronatijd. Door de uitbreiding komt er werkgelegenheid voor circa vijfhonderd nieuwe werknemers bij het bedrijf. -
PREMIUM
Reisbranche verwacht financieel bloedbad: ‘Helemaal geen geld om vouchers terug te betalen’
Sinds de coronacrisis hebben reisaanbieders al zo'n 4000 banen geschrapt. Maar met alleen snijden in hun personeelsbestand zullen ze het einde van de coronacrisis niet halen. ,,50 tot 60 procent van de reisondernemingen zal over een half jaar failliet zijn of zelf de stekker eruit hebben getrokken.” -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
-
PREMIUM
Reisbranche zet zich schrap voor ‘de grootste ramp ooit’
De dag van de waarheid nadert voor de reiswereld. Tienduizenden banen hingen al aan een zijden draadje. Nu de tweede coronagolf onvermijdelijk lijkt, kunnen harde personeelsingrepen niet uitblijven. TUI alleen al verwacht 8000 van de 71.000 banen te moeten schrappen. Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan is onduidelijk. Ook ondernemingen als Corendon en Booking.com verwachten meer mensen te moeten ontslaan. -
VIDEO
Run op lastminute Curaçao na persconferentie
Het negatief reisadvies van het kabinet dat tot half januari geldt voor alle buitenlandse bestemmingen met uitzondering van de Caribische delen van het Koninkrijk zorgt voor een hausse aan boekingen naar Curaçao, merken touroperators Corendon en TUI. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.