Volledig scherm
© anp

Reizigers: niets verbeterd aan bomvolle treinen

Volgens reizigers die de Nederlandse Spoorwegen hebben aangeklaagd wegens overvolle treinen, zitten de treinen nog steeds bomvol. Bijna 70 procent van de reizigers die de NS hebben aangeklaagd wegens te volle treinen, merkt niks van de maatregelen die zijn getroffen om wat lucht te scheppen in de drukke spitsen.

Quote

Iets wat je belooft kun je niet vanaf dag één realiseren

Eric Trinthamer, woordvoerder NS

17 procent van de ondervraagden constateert dat het is verbeterd, tegen 13 procent die juist vindt dat de situatie er nog slechter op is geworden. Dat blijkt uit een enquête van het AD en ConsumentenClaim onder ruim 2200 reizigers. Van de reizigers die te kampen hebben met drukte begint nu zo'n 40 procent soms later, eenderde werkt af en toe thuis en 22 procent pakt in plaats van de trein wel eens de auto.

NS-topman Roger van Boxtel zei 22 december dat er 'een uiterste krachtsinspanning wordt geleverd' om de volle treinen aan te pakken. De NS kondigde aan bussen en de oude stoptrein Mat '64, ook wel 'apekop'  genoemd, weer in te zetten. De eerste klas in sprinters zou worden omgebouwd tot tweede klas en het eigen personeel zou buiten de spits gaan reizen.

'Te vroeg' 
De NS noemt het nu nog 'te kort dag' om de effecten te evalueren. ,,Wij hebben met staatssecretaris Dijksma afgesproken dat we dat in maart doen,'' stelt NS-woordvoerder Eric Trinthamer. Volgens de NS zijn nog niet alle maatregelen getroffen. ,,Iets wat je belooft kun je niet vanaf dag één realiseren,'' zegt Trinthamer.

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.
  2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”