Volledig scherm
Een bezorger van Thuisbezorgd.nl onderweg om een bestelling af te leveren. © ANP XTRA

Restaurants kritisch op hogere commissie Thuisbezorgd

updateRestaurants moeten straks meer commissie betalen aan Thuisbezorgd.nl als klanten een bestelling doen via de maaltijdbezorger. De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland reageert kritisch. 

Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, maakte vanochtend bekend de verhoging volgend jaar door te voeren. Het percentage kan per restaurant verschillen, maar waarschijnlijk gaat het om een verhoging van 1 procent. Hiermee verwacht het bezorgplatform een hogere omzet te kunnen boeken.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vraagt Thuisbezorgd nu al zo'n 12 procent commissie en een vaste opslag van 19 cent per bestelling. De branchevereniging reageert kritisch op de verhoging. 

,,We blijven onze ondernemers adviseren om bij alle leveranciers goed te blijven rekenen of het product of dienst een positieve invloed heeft op het bedrijfsrendement. Bij een verhoging van een commissie is dat zeker zo. Als dat niet het geval is, moet je je als ondernemer afvragen of deelname aan een dergelijk platform nog steeds interessant is of dat je het beter zelf kunt gaan doen," zegt Hans van der Kooij van KHN. 

Vanochtend bracht Takeaway cijfers naar buiten over het derde kwartaal. Het bezorgde 17 miljoen maaltijden, 40 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Takeaway claimt dat een gemiddeld restaurant 65.000 extra omzet per jaar draait dankzij het platform. Koninklijke Horeca zet daar vraagtekens bij. Van der Kooij: ,,Wij kunnen deze claim op geen enkele manier controleren. We weten ook niet of deze groei autonoom is of deels vervanging van bestaande omzet." 

Takeaway is actief in veel Europese landen. In Nederland bezorgde het vorig kwartaal 7 miljoen maaltijden, wat neerkomt op een groei van 34 procent. In Duitsland was de groei 39 procent, goed voor 5,8 miljoen afgeleverde maaltijden. Takeaway is verder nog actief in België, Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Portugal.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.