Restaurants kampen met een schreeuwend tekort aan personeel.
Volledig scherm
Restaurants kampen met een schreeuwend tekort aan personeel. © ANP

Restaurants vaker dicht door gebrek aan personeel

Restaurants en cafés kampen met een schreeuwend tekort aan personeel, waardoor ze regelmatig de deuren moeten sluiten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stelt in het televisieprogramma EenVandaag dat 10.000 van de 30.000 vacatures in de horeca structureel niet in te vullen zijn. 

Door de aantrekkende economie groeide de werkgelegenheid in de horeca de afgelopen jaren van 350.000 banen in 2013 naar 430.000 banen dit jaar. Die stijging is zo groot, dat het momenteel niet lukt om snel genoeg zoveel nieuwe mensen op te leiden en te werven.

De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen ziet daarnaast dat er veel uitvallers zijn bij de horeca-opleidingen: ,,Ook daar moeten we wat aan doen, het vak moet aantrekkelijker worden. De tijden van 80 tot 90 uur werken in de week zijn voor de nieuwkomers in de horeca een no-go. Daar moet je als sector op anticiperen.”

Creatief

Quote

De tijden van 80 tot 90 uur werken in de week zijn voor de nieuwko­mers in de horeca een no-go

Willemsen spoort horeca-ondernemers aan creatief te zijn om het tekort aan te pakken: ,,We kennen allemaal de voorbeelden van ondernemers die zorgen voor huisvesting of vervoer, zoals een scooter voor hun personeel. Maar in de brede zin geldt voor de meeste ondernemers dat ze goed naar de arbeidstijden en werkomstandigheden moeten kijken en ook naar opleiding en ontwikkeling van mensen. Dat is heel belangrijk."

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.