Quinta Verde, het Portugese bed and breakfast van Nederlanders Ronald Pannen en Margriet Mertens
Volledig scherm
Quinta Verde, het Portugese bed and breakfast van Nederlanders Ronald Pannen en Margriet Mertens © Quinta Verde

Reviewsite Zoover wekt woede Nederlandse b&b's in Portugal

Nederlandse Bed & breakfasthouders in Portugal verzetten zich tegen de nieuwe wijze waarop grootste reisrecensiesite Zoover zijn jaarlijkse awards uitreikt. Zeven van hen hebben hun nominatie teruggegeven.

Quote

Wij begrijpen goed dat Zoover zijn site commerci­eel wil uitnutten, maar de gewijzigde opzet gaat ten koste van de geloofwaar­dig­heid

Ronald Schelen, uitbater Villa Laguna
Nederlandse uitbaters Nicole Hoogervorst en Kathleen Osseweijer van Cas al Cubo met links naast hen Ronald Pannen en Margriet Mertens van Quinta Verde. De twee stellen baten al jaren een eigen bed and breakfast uit.
Volledig scherm
Nederlandse uitbaters Nicole Hoogervorst en Kathleen Osseweijer van Cas al Cubo met links naast hen Ronald Pannen en Margriet Mertens van Quinta Verde. De twee stellen baten al jaren een eigen bed and breakfast uit. © Quinta Verde

,,Wij willen de beste zijn op basis van het verlenen van goede service aan onze gasten en properheid, niet vanwege onze lobbykwaliteiten." Nicole Hoogervorst en partner Kathleen Osseweijer zijn ontstemd. Al jaren staan de Nederlandse vrouwen met hun vijf kamers tellende accommodatie Cas al Cubo, op Nederlands grootste recensiesite Zoover.

Met veel succes want Cas al Cubo, gelegen in de zonovergoten Portugese Algarve ontvangt al jaren louter lovende beoordelingen van gasten. Momenteel leveren 107 reviews gemiddeld het cijfer 9,6 op. ,,Voor ons ontzettend belangrijk, want zeker in Nederland en België, beginnen mensen op Zoover met het zoeken naar accommodatie."

Maar dit jaar heeft de bekendste recensiesite van Nederland de opzet van zijn jaarlijkse Zoover Awards gewijzigd. Niet langer zijn de reguliere beoordelingen van gasten op de site doorslaggevend voor het toekennen van het predicaat 'beste accommodatie'. De 'gewone' recensies worden nu alleen gebruikt voor de nominaties.

Oma Trees
Dit jaar moeten genomineerde b&b's, hotels en pensions tussen juli en september zo veel mogelijk reviews ophalen. ,,Consumentenbedrog," meent Hoogervorst. Zo wordt het een ordinair wedstrijdje stemmen ronselen, stelt ze, want iedereen kan stemmen. ,,Ook oma Trees die nooit in Portugal kwam maar haar kleinkinderen wil steunen die een b&b uitbaten."

Portugal zit al enkele jaren als vakantieland in de lift, mede doordat veel Nederlanders en Vlamingen niet meer naar landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Griekenland durven of willen door problemen daar.
Volledig scherm
Portugal zit al enkele jaren als vakantieland in de lift, mede doordat veel Nederlanders en Vlamingen niet meer naar landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Griekenland durven of willen door problemen daar. © AFP
Quote

De kritiek is onterecht, wij accepteren alleen echte beoordelin­gen

Niels Groot, moderator Zoover Awards 2016
Bed and breakfast Quinta Verde in Salir de Matos, een plaatsje 90 km boven hoofdstad Lissabon
Volledig scherm
Bed and breakfast Quinta Verde in Salir de Matos, een plaatsje 90 km boven hoofdstad Lissabon © Quinta Verde

Concullega's Ronald Pannen en Margriet Mertens denken er exact hetzelfde over. Met hun Quinta Verde, 90km ten noorden van Lissabon, wonnen ze de Zoover Award 2015. 

Ze vermoedt dat commerciële overwegingen ten grondslag aan de nieuwe opzet liggen. ,,Op zijn gewone website belooft Zoover geen emailadressen te gebruiken van mensen die een review insturen," vertelt ze vanuit Portugal. ,,Maar dat mogen ze wél bij de Zoover Awards, waarvoor een aparte site is opgetuigd." 

Zeven van de tien in eerste instantie genomineerde Nederlandse b&b's in Portugal hebben hun nominatie ingetrokken. Andere b&b's zijn er door Zoover voor in de plaats gezet. ,,Dat betekent dat de winnaar dus ook niet de beste is," zegt Ronald Schelen van Villa Laguna, in 2014 winnaar van een Zoover Award. ,,Maar vakantiegangers hebben dat niet in de gaten." 

Hij beklemtoont dat de bed & breakfasts niets tegen Zoover hebben. ,,Wij begrijpen goed dat ze hun platform commercieel willen uitnutten. Maar nu gaat dat ten koste van hun geloofwaardigheid. Dat zouden ze niet moeten willen."

Populairder
Met het terugtrekken van zoveel eerdere prijswinnaars zien concurrenten hun kans schoon. In de tussenstand staat Quinta Pereiro met 48 reviews dik bovenaan. Niet heel vreemd omdat dit het b&b is van Joost en Anita van Trijp, beiden zijn vorig jaar bekend geworden van tv-programma 'Ik vertrek'.

De b&b's die zich hebben teruggetrokken denken niet dat ze nu van Nederlandse en Vlaamse gasten verstoken blijven. ,,We blijven immers gewoon op Zoover staan," zegt Hoogervorst van Casa al Cubo. ,,Onze beoordelingen spreken voor zich, daar kunnen we wel even mee vooruit."

Dat vinden ook Quinta Verde en Villa Laguna. Portugal wordt bovendien steeds populairder onder vakantiegangers. ,,Veel mensen durven niet meer naar landen als Tunesië, Griekenland en Turkije," zegt Schelen van Villa Laguna. ,,Wij varen daar wel bij."

Zoover: kritiek op onze awards is onterecht

Zoover laat in een reactie weten de kritiek van Nederlandse b&b-houders te betreuren, maar die niet te delen. ,,Wij accepteren slechts 'echte' beoordelingen", zegt Niels de Groot, moderator van de Zoover Awards. Hij stelt dat Zoover dit ook checkt. ,,Juist om die reden vragen we mensen die een review inzenden om hun emailadres." Hij verzekert dat mensen niet lastig gevallen worden met commerciële mails. 

Zoover laat weten de feedback van de Nederlandse b&b's mee te nemen en binnenkort met hen in gesprek te willen. ,,We hebben bewust voor de nieuwe wijze gekozen," stelt Maaike Linssen, woordvoerder van Zoover. ,,Vroeger kon je soms met weinig reviews winnen en dat willen we niet. Objectiviteit is voor ons cruciaal, we doen dit voor de vakantieganger." Ze stelt dat het niet gaat om de hoeveelheid reviews, maar om het uiteindelijke cijfer. ,,Er geldt een minimum van 15 reviews om de Awards representatief te laten zijn, maar uiteindelijk is de waardering doorslaggevend." Volgens de recensiesite is uit andere landen dan Portugal geen kritiek op de nieuwe opzet gekomen.

UPDATE: die laatste stelling klopt niet, mailen lezers van AD.nl. In andere Europese landen is ook kritiek op de Zoover Awards. Zo heeft Jet Westra-Helleman van het Franse Domaine Le Bost exact dezelfde grieven. Hetzelfde geldt voor Imuri Piedmonti in Italië. Eigenaresse Irma van der Linden heeft afgelopen week op haar LinkedIn een vlammend betoog geschreven tegen de nieuwe opzet van de Zoover Awards.

UPDATE 2:
In eigen land heeft Drentse b&b De Heerlijkheid Ruinerwold na het lezen van dit artikel aan Zoover laten weten de nominatie terug te geven. ,,We hebben onze kritiek al eerder aan Zoover geuit naar aanleiding van de nieuwe opzet, maar daar is nooit op gereageerd," laten eigenaren Karin Cruijs en Jeroen Appelman weten.