Volledig scherm
PREMIUM
Richard Branson. © Virgin

Richard Branson: Op koers om volgend jaar mensen de ruimte in te brengen

InterviewHet heeft even geduurd, maar twee decennia na zijn biografie Losing my Virginity, die twee miljoen keer over de toonbank ging, vond Richard Branson het tijd voor een vervolg. ,,De afgelopen twee decennia is er ongelooflijk veel gebeurd in mijn leven'', zegt de zakenman aan de telefoon vanuit Londen. En dus ligt nu deel twee in de boekhandel, dat in de vertaalde versie de Engelse titel Finding my Virginity heeft behouden.

De titel is uiteraard een knipoog naar Bransons bedrijvenimperium. De naam Virgin, maagd, werd begin jaren 70 door een werknemer gemunt, omdat Branson totaal nieuw in de zakenwereld was. Sindsdien loopt Virgin als een rode draad door zijn leven.

Hij heeft inmiddels tientallen Virgin-ondernemingen gesticht, te beginnen met zijn platenzaken en muzieklabel Virgin Records. Daarna volgden vliegtuigen (Virgin Atlantic, 1984), treinen (Virgin Trains, 1999), mobiele telefonie (Virgin Mobile, 1999), tot aan het al snel mislukte Virgin Cola toe. Ook staat de flamboyante Brit bekend om zijn pogingen met een heteluchtballon rond de aarde te vliegen, samen met onder anderen de later verongelukte ballonvaarder Steve Fossett.

Hoewel we Branson spreken vanuit Londen, woont hij grotendeels op zijn Caribische eiland Necker, gelegen in het territoir van, jawel, de Britse Virgin Islands. Daar krijgt hij beroemde vrienden te logeren: van Wimbledonwinnaar Novak Djokovic en zangeres Britney Spears tot Barack Obama.