Volledig scherm
De eerste dag werden er al een paar duizend bitcoin futures verhandeld op de optiebeurs in Chicago. © EPA

Riskante futurehandel bitcoin
straks ook in Nederland

bitcoinDe optiebeurs in Chicago ging zondag plat door de massale belangstelling van beleggers voor futures in de bitcoin. Ook onder Nederlandse beleggers is de vraag naar de bitcoin future groot. Experts waarschuwen voor dit 'levensgevaarlijke' product.

Wie wil, kan vanaf volgende week maandag los op de bitcoin future. Dan bieden in ieder geval online brokers DeGiro en Binck Bank het product aan. Goedkoop is het niet, waarschuwt Jeroen Sonsma, directeur bij Binck Bank. ,,De klant moet bij aanschaf 35 tot 50 procent van de waarde van het contract als onderpand storten. Met de huidige koers is dat dus 28.000 tot 40.000 euro.’’

Een future is een termijncontract. De koper spreekt met de verkoper een waarde van de bitcoin af op een toekomstige datum. Op die datum wordt gekeken wat de bitcoin waard is. Is die waarde hoger dan de afgesproken waarde, dan heeft de koper winst. Is de koers lager dan moet de koper het verschil bijpassen. Tijdens de looptijd kan de koper de future verkopen.

Boot 

Vooralsnog is er alleen maar winst. Op de tweede dag dat de futures in de VS verhandeld werden steeg de koers met meer dan 20 procent. En dat wekt de belangstelling. ,,Het is hét onderwerp op verjaardagsfeestjes. Bij beleggers zie je nu wat wij FOMO nemen, fear of missing out, oftewel bang de boot te missen,’’ zegt Sonsma.

Quote

Je moet dit dus alleen doen als je vermogend bent en het verlies kunt dragen

Gijs Nagel, directeur bij DeGiro

Ook bij DeGiro staan de beleggers in de rij. ,,We zien vooral veel belangstelling bij jongeren. Traditionele beleggers hebben minder interesse,’’ meldt Gijs Nagel, directeur bij DeGiro. 

Beide brokers waarschuwen wel voor de enorme risico’s. Als de waarde van de bitcoin halveert, dan ben je bijvoorbeeld al je hele onderpand kwijt. En daalt de koers nog verder, dan loopt de schade verder op. 

,,Je moet dit dus alleen doen als je vermogend bent en het verlies kunt dragen,’’ waarschuwt Nagel. Dat de munt een keer gaat dalen, daar is iedereen van overtuigd. Maar wanneer dat gebeurt, durft niemand te voorspellen.

Het is daarom zeker geen product voor minder ervaren beleggers. Bij de VEB, de belangenclub voor beleggers, zien ze de ontwikkeling met angst en beven aan. ,,Particuliere beleggers zouden met een grote boog om bitcoin en futures heen moeten lopen,’’ vindt zegt Errol Keyner, vicepresident bij de VEB. 

Gokken 

,,Je loopt enorme risico’s met die future en de kans is levensgroot dat je berooid achterblijft. Dit is echt gokken in het kwadraat. Ik snap dat brokers het product aanbieden, er is vraag naar. Maar je kunt je afvragen of het in het belang van de klant is om dit soort bagger aan te bieden.’’

Bekijk in de video hieronder ook hoe de bitcoin werkt. 

  1. Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij
de aanleg van zonneparken
    PREMIUM

    Bijenkast en paddenpoel: natuur krijgt meer ruimte bij de aanleg van zonnepar­ken

    Natuur- en milieuorganisaties scharen zich achter een plan van de sector om zonneparken natuurvriendelijker te maken. Opmerkelijk, omdat zij fel gekant waren tegen grootschalige zonneparken op het platteland. Paddenpoeltjes en bijenkasten tussen de panelen voorkomen echter niet dat de snel oprukkende velden vol blikkerende panelen ons landschap verder aantasten, stelt Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman.