Boeren protesteerden vorig jaar meerdere malen tegen het stikstofbeleid.
Volledig scherm
Boeren protesteerden vorig jaar meerdere malen tegen het stikstofbeleid. © René Wiegmink / ProNews

RIVM levert stikstofdata aan, boeren aan de slag met doorrekenen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag aanvullende data over stikstofuitstoot openbaar gemaakt. Het gaat om emissiedata waarmee stikstofberekeningen kunnen worden uitgevoerd, als het ware het laatste puzzelstuk van het rekenmodel.

Het RIVM had tot vandaag de tijd om het volledige rekenmodel openbaar te maken. Als het instituut dat niet wilde, moest daar van de rechter een duidelijke motivatie voor komen. Het Mesdag Zuivelfonds en de Stichting Stikstofclaim daagden eind vorig jaar de Nederlandse Staat en het RIVM voor de rechter. Beide organisaties wilden aan de hand van de aanvullende gegevens bepalen of de uitkomsten van de berekeningen van het RIVM over stikstofuitstoot wel kloppen.

Het tot nu toe niet-controleerbare van de gegevens en rekenmethoden zat niet alleen het fonds en de stichting dwars, maar ook veel boeren. Want juist op basis van die RIVM-data is de conclusie getrokken dat de landbouwsector voor 46 procent verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot.

Farmers Defence Force laat via voorzitter Mark van den Oever weten blij te zijn met de aangeleverde RIVM-data. ,,Dit is goed nieuws. Experts gaan nu aan de slag met het doorrekenen van de gegevens en we verwachten binnen een paar dagen de eerste conclusies.’’

Farmers Defence Force dreigde opnieuw met een groot protest in De Bilt als het RIVM niet alle stikstofgegevens zou vrijgeven. De radicale boeren vermoedden eerst dat staalbedrijf Tata Steel en luchthaven Schiphol bezwaar hadden tegen het openbaar maken van hun stikstofuitstoot, maar volgens het RIVM zijn ook de emissiegegevens van deze twee bedrijven vrijgegeven. Het meetinstituut gaf eerder aan dat het eerst met bedrijven in overleg moest om te checken of de emissiegegevens niet concurrentiegevoelig waren. 

Farmers Defence Force gaat de RIVM-data doorrekenen
Volledig scherm
Farmers Defence Force gaat de RIVM-data doorrekenen © FDF
  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.