Volledig scherm
Het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel. © anp

Rotterdam moet weer fors bezuinigen

De gemeente Rotterdam ontkomt niet aan een nieuwe forse bezuinigingsronde. Zowel in 2013 als 2014 stevent de stad af op een groot financieel tekort, dat volgend jaar mogelijk oploopt tot 100 miljoen euro. De verhoudingen binnen de coalitie komen daardoor verder onder druk. Dit meldt het AD/Rotterdams Dagblad.

Raadsleden maken zich in toenemende mate zorgen, nadat gisteren de eerste berichten doorsijpelden over aanhoudende financiële tegenslagen. 'Het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht,' zegt een raadslid van een van de vier coalitiepartijen (PvdA, VVD, D66 en CDA)tegen het AD/Rotterdams Dagblad. 'Ondanks eerdere maatregelen zal de broekriem vermoedelijk opnieuw fors moeten worden aangehaald.'

Naar verwachting komt het college donderdag met meer details naar buiten. Uit eerste schattingen blijkt dat het tekort over 2013 circa 30 miljoen euro bedraagt. Grijpt het stadsbestuur niet in, dan dreigt het gat in de begroting volgend jaar nog verder op te lopen, tot mogelijk 100 miljoen euro, aldus ingewijden.

De woordvoerder van wethouder Richard Moti (financiën, PvdA, foto) wilde de onheilstijding woensdag bevestigen noch ontkennen. 'Maar feit is wel dat het college volgende maand het nodige te bespreken heeft tijdens het voorjaarsoverleg.' Dit overleg, op 27 en 28 mei, gaat vooraf aan de kaderbrief.

De nieuwe tegenvallers worden vooral veroorzaakt door aanhoudende problemen bij de sociale dienst. Rotterdam betaalt de prijs voor het onevenredig grote aantal bijstandsgerechtigden (35.000), zonder dat de stad daarvoor compensatie krijgt van het rijk. Wethouder Marco Florijn (sociale zaken, PvdA) kondigde eerder aan de financiën onder controle te hebben, maar dat blijkt niet het geval te zijn, tot irritatie van de raad.

Door de economische crisis loopt Rotterdam ook veel geld mis, omdat de grond, net als de afgelopen drie jaar, veel minder opbrengt dan voorheen. Ook de reorganisatie van het eigen ambtelijk apparaat levert de stad minder op dan de beoogde 93 miljoen euro. Rotterdam schrapt 2450 van de 13.000 banen.

De nieuwe bezuiningsopgave zet de verhoudingen binnen de coalitie verder onder druk. Minder dan een jaar voor de raadsverkiezingen wil geen van de partijen haar vingers branden aan nog meer besparingen. Het zou kiezers op voorhand in de armen jagen van de oppositie.