Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ruim een derde van 20 tot 45-jarigen heeft té weinig spaargeld

Meer dan een derde van de 20 tot 45 jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Het zijn zeker niet alleen studenten met ondiepe zakken, ook mid-dertigers hebben soms weinig tot geen buffer opgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Het onderzoek toont duidelijke vermogensverschillen per leeftijdscategorie. Van de Nederlanders in de leeftijdsgroep 20 tot 45 jaar die minder dan 3.000 euro spaargeld hebben, is 34 procent 20 tot 25 jaar. Deze leeftijdscategorie heeft over het algemeen een lager inkomen. Bovendien hebben ze minder lang de tijd gehad om vermogen op te bouwen dan bijvoorbeeld iemand van 40 jaar oud. Opvallend wel: bijna twintig procent van de mensen die geen 3.000 euro op de bank heeft, bestaat uit 36 tot veertigjarigen. Een leeftijdscategorie waarvan je misschien eerder zou verwachten dat die meer vermogen heeft opgebouwd. 

Volledig scherm
Per leeftijdscategorie is te zien hoeveel procent van de ondervraagden boven of onder de 'spaargrens' van 3.000 euro zit. © Rabobank

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert alleenstaanden om tenminste 3.400 euro achter de hand te houden en gezinnen met twee kinderen een buffer van 5.200 euro te houden. Zo'n buffer is handig bij het vervangen van een kapotte wasmachine of voor het betalen van het eigen risico van zorgkosten. Een op de vijf Nederlanders van 36 tot 40 jaar heeft zo'n buffer niet: 19 procent van de ondervraagden heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. 

Twee derde van de Nederlanders die meewerkten aan het onderzoek geeft aan meer te willen sparen, maar driekwart van die mensen ziet het somber in en denkt niet dat het binnenkort gaat lukken meer te sparen. Veelgenoemde redenen waarom mensen niet op jaarbasis sparen, zijn onder andere hoge vaste lasten, ontoereikend inkomen en veel extra uitgaven waarop niet bespaard kan worden.

Verschil

Volledig scherm
Meer dan een derde 20-45-jarigen heeft minder dan 3.000 euro spaargeld, bijna veertig procent heeft 10.000 euro spaargeld of meer. © Rabobank

Veertig procent van de Nederlanders die tussen de 20 en 45 jaar oud zijn heeft 10.000 tot 25.000 euro spaargeld of meer. Dat is net iets meer dan het percentage mensen dat minder dan 3.000 euro spaargeld heeft.