Volledig scherm
Mark Rutte. © anp

Rutte in het nauw

Het kabinet dreigt de steun in de Kamer te verliezen voor de maatregelen om de euro te redden. De PvdA is verbijsterd door de 'idiote positie' die premier Rutte inneemt rond het steunpakket voor Griekenland. Er zou geen touw meer aan vast te knopen zijn, nu blijkt dat Finland een onderpand heeft bedongen bij de Grieken.

 We voelen er niets voor om langzaam eigenaar te worden van de Peloponnesos  
Ronald Plasterk

De spanning in Den Haag loopt hoog op door de nieuwe onduidelijkheid rond het Griekse reddingspakket, meldt het AD vanochtend. De positie van Rutte wordt daardoor steeds benauwder.

PvdA'er Ronald Plasterk zegt dat hij Rutte niet meer kan volgen. 'We voelen er niets voor om langzaam eigenaar te worden van de Peloponnesos.

Gedoogpartner Geert Wilders brandde de premier gisteren per sms af. 'Het dossier Griekenland is inhoudelijk en procedureel een grote puinhoop. Bijzonder pijnlijk dat het kabinet erg slecht was geïnformeerd.

De chaos rond de redding van de euro is compleet nu blijkt dat Finland als enige 1 miljard euro aan onderpand heeft gekregen in ruil voor deelname aan het Europese steunpakket. De Finnen krijgen dat bedrag met rente uitbetaald als Griekenland failliet gaat. Nederland en andere lidstaten draaien dan voor de kosten op.

Pogingen van Rutte gisteren om helderheid te verschaffen, hadden een averechts effect. PvdA'er Plasterk schreef in een mail naar de financiële experts van de Kamer dat de premier 'een idiote positie' inneemt. De Kamer eist voor maandagmiddag duidelijkheid.

Lees meer over dit onderwerp in de zaterdageditie van het AD.