Volledig scherm
© ANP

Ruzie in makelaarsland om bod op Funda

Het rommelt binnen makelaarsvereniging NVM. De aanleiding is een bod van een Amerikaanse investeerder op de populaire huizenzoeksite Funda. Het bestuur stelde haar leden hier niet van op de hoogte.

De Amerikanen van General Atlantic zouden 20 tot 40 procent van de aandelen willen kopen. Ze waarderen de site – die grotendeels in handen is van de NVM – op 240 miljoen euro.

Quote

Het is gewoon een goed lopende site waar altijd wel interesse voor bestaat

NVM-woordvoerder


Een NVM-woordvoerder bevestigt het bod te hebben ontvangen, maar stelt dat dit niet concreet was. Ook zegt de NVM niet van zins te zijn om met het private equityfonds General Atlantic om tafel te gaan.

,,Wij vinden dat op dit moment niet opportuun, ook omdat we Funda zien als een strategische deelneming. Het is gewoon een goed lopende site waar altijd wel interesse voor bestaat, om mee samen te werken of om in te investeren", reageerde hij.

Gefrustreerd 

Volgens Het Financieele Dagblad is een aantal leden gefrustreerd omdat het bestuur ze niet op de hoogte bracht van het bod. Zo reageerde voorzitter Sven Heinen van de Amsterdamse makelaarsvereniging onthutst: ,,Los van de vraag of Funda wel of niet verkocht moet worden, een aandeelhouder hoort te vernemen wat er speelt.”

Binnen de NVM is er al langer een richtingenstrijd over de plannen met het platform. Sommige makelaars willen vasthouden aan de ingeslagen koers. Zij zien niets in een uitbreiding van de functies van Funda en zien dat als een bedreiging voor hun bestaansrecht. Anderen willen juist dat het platform zich doorontwikkelt. ,,Als makelaar moet je ook steeds meebewegen in een markt die vernieuwt", zegt Heinen tegen het FD. 

Funda is dé plek voor consumenten die op zoek zijn naar een huis. Maandelijks trekt het platform meer dan 35 miljoen bezoekers. Funda draaide het afgelopen jaar een netto-omzet van 28 miljoen euro.

Aandelen 

De NVM heeft 70 procent van de aandelen in bezit, maar heeft een stemrecht van 90 procent. De overige aandelen zijn in handen van individuele makelaars die via de Stichting Administratiekantoor Funda een belang hebben in de huizenzoeksite. 

General Atlantic heeft al belangen in vergelijkbare sites in Zweden en België. 

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.