Volledig scherm
© AFP

Ryanair erkent eindelijk pilotenvakbonden

Ryanair houdt vakbonden niet langer buiten de deur. De piloten van de prijsvechter mogen zich organiseren. De luchtvaartmaatschappij ging door de knieën nadat piloten met acties hadden gedreigd, kort voor de feestdagen.

Volledig scherm
Ryanair CEO Michael O'Leary © REUTERS

Vakbonden waren tot nu toe niet welkom bij Ryanair, dat 32 jaar geleden werd opgericht. Volgens topman Michael O'Leary paste dat eerder niet in het verdienmodel van de prijsvechter, die in relatief korte tijd vaneen  lokale Ierse maatschappij uitgroeide tot een van de grootste luchtvaartondernemingen van Europa.

Volgens O'Leary is het erkennen van vakbonden een belangrijke wijziging van beleid. ,,Maar we hebben wel vaker radicale wijzigingen doorgevoerd.'' Hij hoopt begin volgend jaar een akkoord te bereiken met piloten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Spanje over de nieuwe structuur.

Staking

Piloten in meerdere landen hadden gedreigd het werk neer te zullen leggen. Met de stakingen wilden piloten onderhandelingen afdwingen over collectieve afspraken over loon en andere arbeidsvoorwaarden. Nu werken veel vliegers nog op basis van individuele afspraken bij Ryanair, waarbij arbeidsvoorwaarden achterblijven bij die van collega's bij andere luchtvaartmaatschappijen. De eerste actie stond voor vanmiddag in Italië gepland.

Ook verwijten de piloten Ryanair dat er te weinig piloten stand-by staan. De luchtvaartmaatschappij moest dit najaar nog vele duizenden vluchten schrappen wegens roosterproblemen. Ryanair verwacht niet dat het erkennen van vakbonden gepaard zal gaan met hogere kosten.