Volledig scherm
© REUTERS

Ryanair mocht personeel Eindhoven ontslaan, maar moet wel vergoeding betalen

Ryanair moet een piloot en zes cabinemedewerkers die vanaf de basis in Eindhoven vlogen een vergoeding betalen voor hun ontslag. De piloot krijgt ongeveer 150.000 euro en de anderen zo’n 10.000 euro. Hun ontslag om ‘bedrijfseconomische redenen’ wordt echter niet betwist door de rechter.

Het gaat om een slepende kwestie, waarover meerdere rechtszaken waren aangespannen. Ryanair sloot vorig jaar zijn basis in Eindhoven en vroeg vervolgens collectief ontslag aan voor zo’n dertig medewerkers. Deze uitspraak betreft de laatste werknemers met wie nog geen regeling was getroffen.

De piloot en het cabinepersoneel waar het nu over gaat, kregen een voorstel tot overplaatsing naar een andere basis. Ze weigerden dat en zitten sindsdien thuis met betaald verlof. De rechter oordeelt in deze zaak dat Ryanair voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er een redelijke grond bestond voor het ontslag. Daarbij baseert de rechter zich op een onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat Eindhoven de op een na slechtst presterende Ryanair-standplaats was en ver achterbleef op het gemiddelde van Ryanairs netwerk.

Ontbonden

Hun dienstverbanden mogen daarom worden ontbonden, aldus de rechter. Maar de prijsvechter zal de medewerkers wel een aanvullende vergoeding moeten betalen, omdat het hen niet tijdig inlichtte over de situatie rond de basis. De sluiting en het voorstel tot overplaatsing kwamen voor de piloot en het cabinepersoneel uit de lucht vallen. Desondanks verwachtte Ryanair wel van hen dat zij akkoord gingen met onmiddellijke overplaatsing. 

Daarnaast dreigde de budgetvlieger als reactie op stakingen met sluiting van de basis, terwijl die beslissing eigenlijk al was genomen. Daarmee schaadde Ryanair ‘op grove wijze’ het vertrouwen van de werknemers, vindt de rechter. ,,De luchtvaartmaatschappij handelde in strijd met goed werkgeverschap en veroorzaakte een ernstige verstoring van de arbeidsrelatie met de piloot en het cabinepersoneel”, luidt het oordeel van de rechter. 

FNV is blij met de uitspraak. ,,Ryanair knijpt zijn medewerkers aan alle kanten uit en wil ze dan ook zonder enige compensatie de laan uitsturen. Schandalig. Ik ben blij dat de rechter hier wederom vandaag een stokje voor steekt”, aldus FNV-bestuurder Asmae Hajjari.